• Je to vonku!

          • V mene kapely Dany Moment z Považskej Bystrice ďakujem nášmu zriaďovateľovi, Trenčianskemu samosprávnemu kraju, že svojim súhlasom s natáčaním videoklipu v našej škole podporil vznik tohto, podľa mňa dokonalého diela.
            Klip točil náš absolvent Erik Balla.

            K. Dudrová

          • Informatický týždeň v D-éčkach

          • V dňoch od 19. 6 do 22. 6 sa na našej škole uskutočnil informatický týždeň pre študentov D tried so zameraním na informatiku.
            Počas týchto dní študenti z 3.D triedy pracovali prvé dva dni s doc. Ing. M. Kvaššayom, PhD. a Ing. P. Rusnákom, PhD. na projekte, ktorý začali už počas roka. Cieľom tohto projektu bolo vytvorenie hry Bomberman so všetkým, čo by hra mala obsahovať. Hru robili v programe Greenfoot, v ktorom sa počas tohto týždňa naučili nové príkazy a spôsoby, ako v ňom pracovať a fungovať. Nasledujúce dva dni Ing. Forgácsová ukázala študentom ako pracovať s umelou inteligenciou, pomocou ktorej vytvorili rôzne obrázky, memes či zaujímavý dizajn písmen pre jednotlivé slová. Výsledky práce zhmotnili do elektronického časopisu.

            Dňa 20. 6. 2023 sa študenti 1.D a 2.D triedy pod vedením Ing. Apoleníka a Ing. Kvaššaya zúčastnili exkurzie v spoločnosti SEPS a.s. Žilina. SEPS a.s. zaisťuje bezpečnú a spoľahlivú prevádzku slovenskej prenosovej sústavy a prenos elektriny v rámci Slovenska a tiež z alebo do zahraničia. Študenti mohli vidieť ovládacie panely, pomocou ktorých dispečeri riadia a vykonávajú 24 hodinový dohľad nad distribúciou elektrickej energie na území Slovenska a štátmi Európskej únie. Na riadiacich pultoch im boli znázornené grafy s aktuálnymi hodnotami pri prenosoch elektrickej energie. Sprievodca exkurziou Ing. Kret M. vysvetlil študentom postupy tvorby cien elektrickej energie pre spoločnosti a pre domácnosti, princípy obchodovania s energiami na Slovensku. Pre študentov priniesla táto exkurzia viaceré poznatky a vedomosti, ktoré môžu uplatniť pri aj ďalšom štúdiu na našej škole.

            Zvyšné dni strávili študenti 1.D a 2.D programovaním. Študenti 1.D spolu s PaedDr. M. Skladaným vstúpili do tajov programovania mobilných zariadení v blokovom prostredí MIT App Inventor 2, v ktorom vytvárali rôzne jednoduché aplikácie a hry. Naučili sa vytvárať aj programy pre micro:bity pomocou rádiového signálu tak, aby micro:bity mohli medzi sebou posielať informácie.
            Keďže mobilné aplikácie dominujú svetu smartfónov, tak sa i študenti 2.D rozvíjali v tejto oblasti a to pod vedením Bc. M. Jurkoviča. Venovali sa analýze mobilných aplikácií v jazyku Kotlin v prostredí Android Studio.V nasledujúcom dni sa študenti zamerali na programovanie v jazyku Python. Ako projekt si vybrali jednoduchú a zábavnú hru piškvorky, ktorá im umožnila uplatniť nové znalosti v praxi.

            Tento týždeň si žiaci užili a odniesli si z neho nové vedomosti.

            V. Masaryková (3. D), Ing. P. Kvaššay, PaedDr. M. Skladaný, Bc. M. Jurkovič 

          • Športový týždeň

          • Študenti so zameraním na športovú prípravu sa v týždni od 19.6. do 23.6.2023 zúčastnili športových aktivít, ktoré im zorganizovali vyučujúci TSV. Program bol pestrý. V pondelok sa začalo hneď zhurta – v crossfitovom štúdiu Honey Badger Gym, kde sa športovci nenechali zahanbiť a po hodinke mokrí odchádzali pod sprchy. V utorok si oddýchli pri športových hrách v športovej hale, kde sa im prihovoril aj majiteľ predajne Vereda Sport Peter Fapšo, ktorý objasnil dôležitosť správneho výberu športovej obuvi a zodpovedal aj otázky ekonomického charakteru manažovania športovej predajne. V stredu nasledovala regenerácia vo vodách miestneho kúpaliska a týždeň sme zakončili besedou s paraolympionikmi v kine Mier, kde sa študenti zamysleli nad vlastným zdravím a spoznali príbehy hendikepovaných športovcov.
            No+Ži

          • ZMUDRI do škôl: Inovatívny program pre rozvoj učiteľov a žiakov

          • V druhom polroku školského roka 2022/2023 sa trieda 1. A na hodinách občianskej výchovy zapojila do programu Zmudri do škôl. Je to polročný rozvojový program určený pre študentov stredných škôl, ktorý má niekoľko modulov. V tomto polroku žiaci pracovali v module B - Ako funguje štát a naša spoločnosť. Pred zapojením sa do programu žiaci vyplnili postojové dotazníky. Následne bolo týmto spôsobom realizovaných 10 vyučovacích hodín. Na hodinách sa využívala najmä bádateľská metóda alebo koncept obrátenej triedy, čo výrazne zvýšilo efektivitu výučby. Po ukončení modulu žiaci opäť vyplnili záverečné dotazníky, ktoré odmerali ich posun.
            Po úspešnom absolvovaní programu Zmudri do škôl získali žiaci a škola diplom ako potvrdenie získaných vedomostí a zručností.

            Program Zmudri do škôl má mnoho prínosov. Najmä inovácia výučby, zapojenie žiakov do aktívnejšieho učenia a rozvíjanie ich kritického myslenia. Zároveň sa Obchodná akadémia v Považskej Bystrici stala súčasťou komunity inovatívnych Zmudri škôl, ktoré sú objavené na mape.

            Anonymné reakcie žiakov na tento spôsob výučby:

            „Veľmi sa mi páčilo, ako sme sa učili iným spôsobom a aj to, že namiesto písomiek sme museli vždy vyplniť kvíz o tom, o čom sme sa na hodine rozprávali.“

            „Projekt Zmudri sa mi veľmi páčil a bol to zaujímavý spôsob učenia. Páčilo sa mi, že sme nepísali žiadne písomky, ale robili kvízy. Známky sa zbierali jednoducho. Dozvedel som sa z videí veľa nových informácií.“

            „Tento polrok sa mi občianska viac páčila ako inokedy. Hlavne teda vďaka projektu Zmudri, ktorý nás naučil veľa nových vecí. Projekt sme mali vo forme prezentácií a videí a potom sme sa o tom rozprávali a robili rôzne skupinové úlohy. Na doma sme mali len kvíz, ktorý bol už potom ľahký. Páčilo sa mi, že sme sa nemuseli učiť na žiadne testy.“

            „Tieto hodiny boli zaujímavé vďaka videám, ktoré sme pozerali. Veľa vecí som sa z nich naučila. Sú spracované veľmi vtipným a náučným spôsobom. Kvízy mi tiež pomohli k tomu, aby som sa to rýchlejšie a efektívnejšie naučila.“

            „OBN sa mi veľmi páčila, učili sme sa pomocou ZMUDRI a myslím si, že som sa naučila oveľa viac, pretože aj keď som sa pripravovala na hodinu, mohla som si opäť pozrieť video, kde som si všimla aj ďalšie informácie, ktoré som na hodine nezaznamenala. Písomky sme mali síce každý týždeň, no boli formou kvízu, tak boli ľahké a učili sme sa priebežne z hodiny na hodinu. Určite by som ocenila aj budúci rok takéto vyučovanie.“

            D. Smädišová

          • Cena primátora mesta

          • Dnes som mala tú česť byť účastníkom odovzdávania Ceny primatora mesta Považská Bystrica významným osobnostiam mesta.
            Jednou z ocenených osobností bol aj prvý riaditeľ Strednej ekonomickej školy, dnes našej Obchodnej akadémie, pán Ing. Valentín Prypoň, ktorý školu viedol od roku 1969 do 1990.
            Srdečne Vám blahoželáme, pán riaditeľ a želáme aj naďalej pevné zdravie!
            K. Dudrová

          • Obchodná akadémia získala ocenenenie Škola eTwinning

          • Získať označenie Škola eTwinning je najvyššia méta, ktorú môže škola v eTwinningu dosiahnuť. Označenie ŠKOLA eTwinning je ocenením práce učiteľov a žiakov v platforme eTwinning. Udeľuje sa v Bruseli od roku 2018. Spomedzi všetkých materských, základných a stredných škôl na Slovensku bolo ocenených 31 škôl.
            Tešíme sa, že aj my sa môžeme prezentovať titulom  ŠKOLA eTwinning.

          • Stretnutie partnerov Erasmus+ Kristiansand, Nórsko 12.6. – 14.6.2023

          • Rozbehnutý medzinárodný projekt Erasmus+ s názvom Growing New Sustainable Networks (Budovanie nových udržateľných sietí) pokračoval stretnutím koordinátorov projektu z Nórska, Nemecka, Holandska a Slovenska v nórskom meste Kristiansand na škole KKG. Slovensko zastupovali koordinátorky PhDr. Miroslava Hamárová a Mgr. Tatiana Richardson. Na pracovnom stretnutí pripravili program a náplň najbližšej mobility študentov, ktorá sa uskutoční v októbri 2023 v Brémach, Nemecko. Do tohto času budú vybraní študenti pracovať na prípravných úlohách, aby sa mohli v Brémach zapojiť do aktivít v zmiešaných medzinárodných skupinách.

          • Študenti 1. A spoznávali liečivé rastliny

          • Vo štvrtok 8. júna 2023 žiaci 1. A triedy absolvovali vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici interaktívny edukačný program Prírodná lekáreň.
            Hodiny tovaroznalectva sme si spestrili prednáškou. Ako prvé sme hádali bylinky na obrázkoch a hovorili, čo o nich vieme. Spoznávali sme bežné druhy liečivých rastlín. RNDr. D. Dúbravková nám ukázala druhy, ktoré v prírode kvitnú na jar a v lete a tiež také, ktoré si v záhradách buď pestujeme alebo sa tam vyskytujú ako buriny. Venovali sme sa aj liečivám drevinám. Zaujímavosťou bol liečivý lišajník pľuzgiernik islandský. Rozprávali sme si o tom, ako sa bylinky zbierajú a uskladňujú, akým spôsobom sa používajú a aké sú ich liečivé účinky. Vysvetlili sme si rozdiel medzi odvarom a záparom, ako sa vyrába tinktúra, sirup a éterický olej. Mali sme aj diskusiu, v ktorej sme hovorili naše vedomosti a skúsenosti s bylinkami. Na záver sme si spestrili program ochutnávkou troch bylinkových čajov.


            Prednáška sa nám veľmi páčila. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutia.

            Ing. Jana Tvrdá, Natália Fulmeková

          • Netradičné vyučovanie

          • Všetci prváci počas maturitného týždňa absolvovali „Netradičné vyučovanie“. V pondelok triedy strávili spoločné chvíle so svojimi triednymi učiteľmi mimo školy. Napríklad žiaci 1. A spojili prechádzku popod Považský hrad s venčením psíkov z útulku Hafkáči.

            Potom nasledovali tri dni v škole, kde žiaci absolvovali zaujímavé projektové vzdelávanie v troch rôznych oblastiach.
            Boli účastníkmi psychologického seminára so zameraním na Wellbeing, ktorý realizovali psychologičky z CPPPaP. Diskutovali o dlhodobých pozitívnych a negatívnych emocionálnych stavoch, životnej spokojnosti, šťastí a sebaúcte.
            Pod vedením lektoriek Mgr. Ľ. Hanulíkovej a Ing. A. Pirošovej rozvíjali svoju globálnu empatiu v rámci projektu Tri životy. Súčasťou tohto rozvojového vzdelávania bolo sledovanie filmu autorky M. Bencovej, ktorá je aktívnou dobrovoľníčkou organizácie Slovakaid a sama pomáha ľuďom v rozvojových krajinách sveta. Následne žiaci diskutovali na tému globálneho občianstva a socioekonomickej nerovnosti. Nakoniec napísali esej na tému rovnosti životných podmienok a šancí na svete.
            V treťom vzdelávaní, ktoré viedli Ing. J. Forgácsová a Ing. M. Apoleník, žiaci pomocou online aplikácií vytvárali krásne a nápadité kaligramy i vlastných avatarov, ktorých môžu použiť napríklad na sociálnych sieťach. Neskôr vymenili prácu s počítačom za náhľad do mäkkých zručností. Cez rôzne aktivity, hry a príbehy sa dokázali pozrieť na bežné veci z viacerých uhlov pohľadu a vytvoriť si svoj vlastný názor.

            V piatok všetci prváci strávili slnečný branný deň na hokejbalovom ihrisku, kde sa odohrali 3 súťažné kolá rôznych športových a zábavných súťaží. Organizátormi súťaží boli Ing. M. Lidajová, Mgr. D. Novák a Mgr. I. Židzik. Víťazmi sa stali študenti 1.D triedy.

            Veríme, že spoločné triedne aktivity dopomohli k stmeleniu kolektívu a každý odchádzal zo vzdelávania s novými zážitkami, zručnosťami aj trocha zamyslený...

          • Plavecký kurz a branné cvičenie druhákov

          • Počas maturitného týždňa absolvovali naši druháci plavecký kurz, počas ktorého sa zdokonaľovali v plaveckých zručnostiach a ukončili ho plávaním na čas. Zistili sme, že úroveň plávania našich druhákov je na veľmi dobrej úrovni. Všetci zúčastnení pristúpili k plaveckým činnostiam zodpovedne a veríme, že si študenti, aj keď za krátky čas, plávanie užili a plávať budú radi aj v budúcnosti.S druhákmi sme v tomto týždni zrealizovali aj branné účelové cvičenie. Za krásneho počasia sme podnikli prechádzku pod Manínec. Výstup cez Kalváriu s krásnymi výhľadmi sme si spríjemnili aj výstupom na Manínec a opekačkou.
            No, Ži

          • O Slovenskej republike s 1.D

          • Dňa 5. júna 2023 sme sa zúčastnili prednášky na tému „30 rokov Slovenskej republiky“. Počas prezentácie sme postupne odhaľovali fascinujúce obdobie vývoja od rozdelenia Československa až po samostatnú republiku. Pri prenikaní do tejto doby sme sa stretli s informáciami, vďaka ktorým vieme, akými významnými politickými a spoločenskými zmenami  Slovensko prešlo. Vzostup politických strán, ekonomické transformácie a schvaľovanie rôznych reforiem zanechali nezmazateľnú stopu na slovenskej spoločnosti. Prezentácia priblížila tri desaťročia existencie samostatnej Slovenskej republiky s ohľadom na najvýznamnejšie osobnosti a udalosti, ktoré formovali nový štát. Poskytla fakty, ktoré provokovali zamyslieť sa a diskutovať o pozitívach a negatívach nášho štátu v priebehu jeho vývoja od roku 1993 po rok 2023. Prednáška v Považskom osvetovom stredisku sa nám preto veľmi páčila a zlepšila nie iba naše znalosti, ale aj chápanie, ako to fungovalo v politike kedysi a dnes.

            Lucia Bolčeková, 1. D

          • Medzinárodný seminár eTwinning 'School cooperation in the Danube Region'

          • #etwindanube23
            V  dňoch 31.5. - 2.6.3023 som ako reprezentantka  Slovenska a členka 6-členného slovenského tímu mala možnosť zúčastniť sa seminára eTwinning pod názvom ‘Spolupráca škôl dunajského regiónu’ v čarovnom meste Krems na Dunaji v Rakúsku. Rakúsky  eTwinning tím pripravil pre účastníkov z 11 krajín zaujímavý program, počas ktorého sme sa mohli navzájom spoznať, veľa sa dozvedieť o skupine krajín dunajského regiónu, o projektoch eTwinning a Erasmus+ a zároveň mohli pracovať na našich prvých eTwinning projektoch v zmiešaných medzinárodných skupinách. Po práci na nás čakali spoločenské aktivity, počas  ktorých sme spoznali nádherné údolie Wachau  plné viníc na brehu Dunaja. Vďaka tomuto semináru som mala možnosť nájsť nové kontakty a potenciálnych partnerov pre budúce eTwinning projekty, podeliť sa o skúsenosti s touto prácou s kolegami z rôznych krajín a priniesť tieto skúsenosti do svojho pracovného prostredia.

            PhDr.Miroslava Hamárová

          • KREUTZEROVA SONÁTA/ČIA VINA?

          • Dňa 18. mája 2023 sa študenti 2. C a 2. D triedy spolu so svojimi vyučujúcimi slovenského jazyka a literatúry zúčastnili divadelného predstavenia v Mestskom divadle Žilina. Predstavenie nieslo názov „KREUTZEROVA SONÁTA / ČIA VINA?“.

            Bola to novela, v ktorej sme mohli vidieť prelínanie sa dvoch spolu súvisiacich diel, a to Kreutzerovej sonáty od Leva Nikolajeviča Tolstoja a novely s názvom Čia vina? – vlastnú literárnu odpoveď Sofie Andrejevnej, manželky L. N. Tolstoja.

            Predstavenie bolo od začiatku až do konca zaujímavé a herecké stvárnenie postáv nás vytiahlo do deja. V niektorých momentoch bolo ťažšie pochopiteľné, ale výsledný dojem bol veľmi dobrý a s hlbokou hlavnou myšlienkou. Predstavenie sa nám všetkým páčilo, a preto veríme, že sa ešte naskytne príležitosť návštevy ďalšieho divadelného predstavenia.

            Trieda 2. C, 2. D

          • Štátna skúška z písania na počítači a korešpondencie

          • Vo štvrtok 25. mája 2023 sa 17 žiakov Obchodnej akadémie v Považskej Bystrici zúčastnilo štátnej skúšky z písania na počítači a korešpondencie, ktorú sme zorganizovali v spolupráci s Národohospodárskou fakultou Ekonomickej univerzity v Bratislave.

            Účelom štátnej skúšky je preveriť a zhodnotiť úroveň vedomostí, zručností a návykov a schopností z administratívy a korešpondencie.

            Úspešní absolventi dostanú Vysvedčenie o štátnej skúške z písania na počítači a korešpondencie vystavené NHF EU v Bratislave s dvoma známkami, za desaťminútový odpis textu na rýchlosť a presnosť a za vyhotovenie písomností so zreteľom na normalizovanú úpravu podľa zadaných dispozícií.


            Veríme, že aj toto vysvedčenie o preukázaných vedomostiach a zručnostiach z písania na PC a korešpondencie pomôže absolventom našej školy uplatniť sa na trhu práce.
            Ing. Jana Tvrdá, Ing. Anna Klabníková

          • Exkurzia Čadca

          • Dňa 15. 05. 2023 sa pod vedením Ing. Eriky Smatanovej a Ing. Andrey Sádeckej  trieda 1. D  zúčastnila exkurzie vo výrobnom družstve OKRASA Čadca, ktoré sa zaoberá výrobou vianočných ozdôb.

            Počas exkurzie sme sa oboznámili s výrobou od fúkania, cez striebrenie, maľovanie, dekorovanie až po finálne balenie vianočných ozdôb.

            Navštívili sme aj kreatívnu dielňu, kde si každý vytvoril svoju vianočnú guličku, ktorá mú ozdobí domácnosť počas vianočných sviatkov.
            Ing. Erika Smatanová

          • Prednáška – 30. výročie vzniku SR

          • Dňa 22. 05. 2023 sa naša trieda I. C spoločne s triednou učiteľkou Ing. Andreou Sádeckou zúčastnila prednášky s názvom 30. výročie vzniku Slovenskej republiky. Prednášku si pre nás pripravilo Považské osvetové stredisko so sídlom v Považskej Bystrici.

            Prednášajúca Mgr. Katarína Dadlíková nám pútavo opísala vznik samostatnej Slovenskej republiky a viedla s nami diskusiu na túto tému. Získané informácie sú pre nás veľkým prínosom.
            študenti I. C triedy

          • Exkurzia vo firme Koval systems, a. s. v Beluši

          • Dňa 11. mája 2023 sa trieda 2. A pod vedením Ing. Anny Klabníkovej a PaedDr. Lenky Slaziníkovej zúčastnili exkurzie v slovenskej výrobnej firme Koval systems, a. s. v Beluši. Rozdelili nás na dve skupiny, výrobou nás sprevádzala vedúca personálneho oddelenia Ing. Stanislava Barančíková. Vysvetlila nám technológie delenia, ohýbania, povrchovej úpravy, zvárania a trieskového obrábania.

            Vďaka orientácii na aktuálne trendy pri výrobe sa spoločnosť rýchlo etablovala na európskych trhoch. Pôvodný sortiment spoločnosti je rozšírený o komplexné riešenia automatizácie v rôznych odvetviach: skladovanie, archivácia, parkovanie, logistika balíkových zásielok.

            Spoločnosť má 350 zamestnancov a funguje už 25 rokov.

            Koval systems, a. s. prezentuje dynamický rozvoj a využívanie najmodernejších technológií so zameraním na automatizáciu výroby.

            kolektív žiakov 2. A triedy

          • WORKSHOP – Emócie v marketingu

          • Dňa 11. 05. 2023 sme sa zúčastnili (žiaci 2. C a 2. D) workshopu "Emócie v marketingu". Veľmi zábavnou ale aj serióznou formou sme sa naučili niečo viac o emóciách v televíznych reklamách. Všetci sme mohli vyjadriť svoj názor bez ohľadu na to, či naša odpoveď bola správna alebo nie. Dozvedeli sme sa, ako nás ovplyvňujú reklamy, ale aj ktorá časť mozgu ovplyvňuje naše pocity. Určite by som tento workshop odporučila, pretože celé triedy zaujato počúvali a pán Dávid Vrtaňa (organizácia Mladý podnikavec), vedel pútavo rozprávať. Odniesli sme si skutočne prospešné a zaujímavé informácie do našich životov. Chceli by sme sa obe triedy poďakovať za takúto možnosť Ing. Jane Forgácsovej a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            Henrieta Hehejíková, 2. D

          • Prvýkrát na OA PB

          • Praktická maturitná skúška v triede s duálnym vzdelávaním

            Dňa 20. apríla 2023 prvý krát 17 študentov triedy s duálnym vzdelávaním prezentovalo svoje praktické vedomosti a zručnosti na praktickej maturitnej skúške.

            Deväť študentov obhajovalo svoje vlastné projekty pred maturitnou komisiou, ktorej členmi boli okrem učiteľov aj zástupcovia firiem zapojených v duálnom vzdelávaní a zástupca SOPK. Na základe kritérií pre obsah PČOZ realizovanej na našej škole, projekty museli obsahovať úlohy z účtovníctva, ekonomiky, aplikovanej informatiky, obchodnej komunikácie a cudzieho jazyka. Študenti sa so svojimi projektmi popasovali zdatne a úspešne preukázali svoje odborné vedomosti  a komunikačné schopnosti.

            Študenti, ktorí absolvovali duálnu prax na pôde školy, riešili súvislý praktický príklad. Pri riešení príkladu bol simulovaný 8 hodinový pracovný čas, ako v reálnej práci, počas ktorého pracovali na praktických úlohách. Úlohy taktiež vychádzali z kritérií pre obsah PČOZ. Aj títo študenti podali výborný pracovný výkon a preukázali svoju schopnosť presadiť sa na trhu práce.

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 42 432 38 42 (sekretariát) +421 42 432 38 63 (zástupkyne) +421 42 432 22 35 (spojovateľka) 0901 918 482 (riaditeľka školy: PhDr. Katarína Dudrová)
      • Jesenského 259/6 017 44 Považská Bystrica Slovakia
      • 00162086
      • 2020712309
      • E-mail učiteľov: meno.priezvisko@oapb.sk (bez diakritiky)
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje