• Národný certifikát kvality

          • V minulom školskom roku sa kolegyne Mgr. Lenka Jarošová a Ing. Jana Forgácsová zúčastnili na inovačnom vzdelávaní  s názvom Tvorba projektov s eTwinning. Do tohto medzinárodného programu je zapojených 43 krajín z celej Európy i mimo nej. Cieľom vzdelávania bolo naučiť sa vytvoriť projekt v online prostredí a následne spolupracovať na spoločnej téme so svojim partnerom zo zahraničia.

            Kolegyňa Jarošová pracovala so svojimi žiakmi z 2. C triedy na projekte Shop till drop/or not? s partnerskou školou Taşköprü Fen Lisesi z mesta Kastamonu v Turecku.

            Kolegyňa Forgácsová zas pracovala so žiakmi z 2. D triedy na projekte Reklamná agentúra- kreatívne reklamy. Ich partnerskou školou bola Obchodní akadémia Prostějov z ČR. Tento projekt navyše zaujal aj hodnotiteľov v eTwinningu a kolegyňa získala vo februári 2022 ocenenie Učiteľ mesiaca.

            Touto cestou chcem úprimne poďakovať tak obom kolegyniam za ich prácu na projektoch, ich kreativitu, inovatívny prístup vo vyučovaní, ale aj ich triedam, bývalej 2. C a 2. D za naozaj krásnu prácu na projektoch. Právom patrí obom NÁRODNÝ CERTIFIKÁT KVALITY, ktorým boli ich projekty v júli ocenené.

            Katarína Dudrová, riaditeľka školy

          • Pizza za NAJLEPŠIU dochádzku...

          • ...ALEBO prečo nepokračovať v tejto príjemnej tradícii 🙂
            Odmeňovať triedu za najlepšiu dochádzku bol výborný nápad bývalého p. riaditeľa Ing. Petra Bologu. Čo je dobré a osvedčené, v tom je škoda nepokračovať. 🙂 Ďakujem Jaroslavi Briestenskému a Pizzerii u Džonyho za túto milú spoluprácu a zabezpečenie obeda pre triedu 4. A, ktorá v minulom školskom roku naozaj vymeškala najmenej hodín.
            K výhre srdečne blahoželám a želám VŠETKÝM DOBRÚ CHUŤ! 🤗

            Katarína Dudrová, riaditeľka školy

          • Začiatok školského roka trochu inak ....

          • Začiatok školského roka prináša do života žiakov nové pocity. Zmení sa im život, ktorý viedli počas dvoch mesiacov prázdnin. Relax, voľnosť a veci, ktorým sa radi venovali, vystriedajú zmena denného režimu, vzdelávanie sa, domáce úlohy a iné povinnosti súvisiace so školou.  Aby návrat do školy nebol príliš bolestivý, ale naopak pozvoľný a príjemný, rozhodli sme sa začať netradičným spôsobom. Náš prvý týždeň teda nebol o učení, ale o adaptácii a socializácii. Žiakov prvého ročníka, ktorí prišli do úplného neznáma sme zverili do rúk odborníkov – zamestnankýň Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Považskej Bystrici. Im sa podarilo prvým významným krokom prispieť k prvotnému stmeleniu kolektívu. Ďalšie dni  sme začínali rannými triednickými hodinami, počas ktorých sa žiaci mohli prostredníctvom rôznych hier a spoločných aktivít so svojimi triednymi učiteľmi opäť osmeliť,  rozhovoriť, zdieľať so spolužiakmi či triednym učiteľom  ich pocity či obavy. A z dotazníka, ktorý žiaci po tomto adaptačnom týždni vypracovali, bolo cítiť maximálnu spokojnosť. Vysoko vyzdvihujem prípravu a prácu triednych učiteľov. Som presvedčená, že aj vďaka nim  návrat do školských koľají nebol pre žiakov frustrujúcou záťažou, ale novou výzvou, ktorá sa dá s našou podporou, podporou rodičov i kolektívu spolužiakov príjemne a úspešne zvládnuť.

            Touto cestou sa chcem pani riaditeľke Mgr. Kataríne Tomanovej poďakovať za vynikajúcu spoluprácu nielen smerom ku žiakom ale aj k pedagógom školy.

            Katarína Dudrová, riaditeľka školy

          • Slávnostné otvorenie šk. roka 2022/2023

          • Vážení rodičia, kolegovia, milí študenti,
            slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 sa uskutoční v pondelok 05. septembra o 8.00 hod. pred budovou školy.
            Tešíme sa na Vás!

          • Oznam z jedálne SOŠ

          • Študenti, ktorí sa doteraz stravovali, pokračujú tak ako doteraz v používaní aplikácie strava.cz. Noví študenti prvého ročníka sa musia prísť OSOBNE ZAREGISTROVAŤ. Prineste si so sebou napríklad kartu ISIC, prípadne čip, ktorý dostanete v prvý školský deň od triedneho učiteľa. Ten sa u mňa zosníma a bude Vám pridelené IDENTIFIKAČNÉ ČÍSLO. Toto ID číslo budete používať pri platbe na účet ako variabilný symbol. Takisto toto číslo použijete pri registrácii v aplikácii strava.cz, cez ktorú si budete prihlasovať a odhlasovať stravu. V prípade dalších informácii ma kontaktujte v čase od 7:00 do 14:00 v kancelárii školskej jedálne.
            Tel. číslo: 042/4340524,
            email: kuchyna.sos@gmail.com
            Surová Monika, vedúca Jedálne SOŠ

          • Week of micro:bit

          • Táto posledná aktivita projektu S micro:bitom za vzdelaním sa uskutočnila v posledný júnový týždeň. Počas tohto týždňa bolo študentom školy odprezentovaných 14 skupinových projektov (pozn. videá projektov sú v dolnej časti) z aktivity „Kreatívne s micro:bitom“. Každý žiak mal možnosť vyskúšať si všetky projekty.
            V danom týždni sme navštívili dve ZŠ v okrese - ZŠ Dolná Mariková (27.6.) a ZŠ sv. Augustína v P. Bystrici (28.6.). Dňa 29. júna prijali pozvanie na prezentáciu projektov v našej škole aj všetci žiaci 7. ročníka zo ZŠ Školská a dve triedy zo ZŠ Slovenských partizánov. Žiakom sa projekty veľmi páčili. Veríme, že sme realizáciou tejto aktivity prispeli k popularizácii programovania. Výsledky hlasovania žiakov ZŠ (223 hlasov) o najzaujímavejší projekt: 1. miesto: Automatický bublifuk (31,37 %), 2. miesto: Autíčko na diaľkové ovládanie (13,24 %), 3. miesto: Žraločia hlava (11,76 %), 4. miesto: Jukebox (8,82 %) a 5. miesto: Tajomstvo v krabičke (8,33 %).

          • Imatrikulácie

          • Takmer po dvoch rokoch sa na našej škole opäť konali imatrikulácie. Pripravili ich nadšenci zo študentského parlamentu s pani riaditeľkou PhDr. Katarínou Dudrovou. Akcia sa veľmi vydarila. Ako to prebiehalo si môžete pozrieť na mini videu.
            ŠP

          • ITIC

          • Pekný deň z ITIC prajem, rada by som Vám dala do pozornosti, že preukazy a známky s platnosťou 31.12.2023 budú v ASC agende ako aj cez platobnú bránu k dispozícii od 25.8.2022.
            Za celý tím ITIC Slovensko Vám prajem príjemné a oddychové leto.
            S pozdravom,
            Martina Rancová
            manažér predaja ITIC

          • OA hosťovala zahr. partnerov projektu Erasmus+

          • Projekt Erasmus+ pod názvom Start Up International sa po dvoch rokoch dostal do záverečnej fázy. Po pravidelných online stretnutiach študentov a učiteľov, študentskej návšteve v Holandsku a učiteľskej návšteve v Nórsku, prišlo na rad Slovensko.
            Najväčšou výzvou pre Obchodnú akadémiu v Považskej Bystrici bolo zorganizovanie 5-dňového pobytu v Považskej Bystrici a okolí pre zahraničných účastníkov v dňoch 13.6. – 17.6.2022. Organizátorky pobytu M. Hamárová a T. Richardson v spolupráci so študentami OA pripravili pestrý program.
            Exkurzia v KIA MOTORS Žilina s anglicky hovoriacim sprievodcom ukázala proces výroby automobilov od začiatku až po opustenie auta z montážnej linky. Po exkurzii nasledovala nenáročná turistika vo Vrátnej doline, ktorá očarila zahraničných hostí krásnou prírodou. Ďalší deň sme pokračovali v turistickom duchu, vyšli sme na Považský hrad, kde sa študenti oboznámili s regionálnou históriou a ocenili výhľady na okolie nášho mesta. Popoludní sme sa presunuli do Swimclubu, kde študenti prezentovali záverečné projekty Start Up International. Ich cieľom bolo osloviť úspešných startupistov vo svojej krajine a prezentovať ich skúsenosti novým budúcim podnikateľom. Každá krajina ukázala zaujímavé projekty, ktoré boli vyhodnotené v záverečnej diskusii. Návšteva úspešných podnikateľov a interview s nimi boli podnetom a dobrou motiváciou pre všetkých študentov.
            Po pracovnej časti nasledoval súboj v bowlingu a biliarde, zatiaľ čo učitelia pracovali na záverečnom vyhodnotení celého projektu v budove obchodnej akadémie a určili si ďalšie smerovanie budúcej spolupráce.
            Štvrtok začal miernym adrenalínom, keď sa prihlásení študenti zúčastnili lekcie crossfitu pod vedením trénera Petra Kohúta v Honey Badger Gym v Považskej Bystrici. Ešte predtým sa dozvedeli, ako toto centrum začínalo a aké prekážky musel majiteľ prekonať na ceste za úspešným podnikaním. Po športovom výkone a dobrom obede v miestnej reštaurácii sme sa vlakom presunuli do Žiliny, kde si zahraniční partneri mohli pozrieť historické pamiatky a nakúpiť suveníry pre svojich blízkych.
            Po návrate do hotela študenti v zmiešaných skupinách hodnotili priebeh celého projektu. Ich spätná väzba bola pozitívna - dozvedeli sa veľa o možnostiach podnikania, uplatnenia sa na trhu práce, získavania kontaktov, networkingu, spoznali cudzie krajiny, ich kultúru a tradície a v neposlednom rade dostali možnosť zdokonaliť sa v komunikácii v anglickom jazyku. Po záverečnom posedení vznikli nové priateľstvá, ktoré určite pretrvajú do budúcnosti a ktoré boli pridanou hodnotou celého medzinárodného projektu Erasmus+.
            M. Hamárová

          • Podporujeme mladé talenty

          • Do 10. ročníka súťaže Mladý talent Považskej Bystrice 2022 sa z našej školy zapojili traja študenti. V kategórii Šport Nikoleta Trníková, ktorá aj na slávnostnom vyhlásení výsledkov obsadila v tejto kategórií prvé miesto. V kategórii Podnikateľský plán do finále postúpili dve naše práce Nikola Chlebanová Recihriská a tím Lepšie Slovensko v zložení: Rastislav Dudr, Kristína Mončeková a Sára Lapúniková. Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšej práci.
            ML

          • Najvzácnejšia návšteva alebo návrat domov

          • Je mi cťou a potešením, že som mohla byť súčasťou stretnutia po 50. rokoch týchto úžasných PRVÝCH absolventov Strednej ekonomickej školy, dnešnej Obchodnej akadémie v Pov. Bystrici spolu s ich triednou učiteľkou Mgr. Martou Topočániovou. Sú to všetko stále veľmi energické a usmiaté ženy plné života a bola to radosť zdieľať s nimi ich spomienky na ich študentské časy. Prajem im naďalej veľa pevného zdravia a dovidenia o 5 rokov!
            K. Dudrová

          • Oznam z jedálne SOŠ

          • Oznamujeme žiakom všetkých škôl aj všetkým učiteľom a zamestnancom škôl, že 30.6.2022 (štvrtok) sa budú obedy vydávať od 9.30 hod. – 10.30 hod., nakoľko SOŠ strojnícka má v jedálni slávnostný obed.
            Za pochopenie ďakujem.
            Surová Monika, vedúca jedálne SOŠ

          • Účelové cvičenie druhý ročník

          •     Vo štvrtok 23. júna 2022 sa uskutočnilo účelové cvičenie pre všetkých žiakov druhého ročníka. Ráno sme sa spred školy presunuli na štadión MŠK, kde si pre nás vyučujúci pripravili 4 stanovištia. Na každom jednom z nich sme si povedali dôležité informácie, ktoré by sme mali vedieť: ako pracovať s kompasom, buzolou a mapou, čo všetko si treba vziať na turistiku, ako prebieha evakuácia, ako poskytnúť prvú pomoc aj na čo všetko sa dajú využiť liečivé bylinky. Po absolvovaní všetkých stanovísk sme si mohli na štadióne za teplého letného počasia zahrať loptové hry. Tešíme sa na KOŽaZ, ktorý nás čaká v 3. ročníku, a na ktorom sa určite dozvieme ešte viac užitočných informácii.
                                               Simona Cesnáriková 2. A

          • Účelové cvičenie prvý ročník

          • Príspevok si pre Vás pripravili Lívia Ragulová a Klára Turzová z I. D a I. A. Začítajte sa:
               „V piatok 17. 6. 2022 sme sa vybrali spolu s našimi telocvikármi: Mgr. Ivanom Židzikom, Mgr. Dušanom Novákom a ďalšími profesorkami: Ing. Miriam Lidajovou, Ing. Máriou Minárikovou a Ing. Miroslavou Kerepeckou na účelové cvičenie.
                Konalo sa na MŠK štadióne v Považskej Bystrici.  Boli sme rozdelení do skupín podľa tried a program mal 4 časti.  Prvá a druhá časť preverila naše znalosti o tom, ako by sme postupovali pri prvej pomoci a čo je pre nás dôležité v núdzovej situácii napr. čo by sme si vtedy vzali so sebou. V tretej časti boli zaujímavosti z prírodnej medicíny: akupresúra, bylinky, tinktúry, olejčeky ... A štvrtá časť obsahovala orientáciu podľa mapy a kompasu a určovanie azimutu. Nechýbala ani fyzická aktivita, ktorú pre nás pripravila Ing. Miroslava Kerepecká. Osviežili sme si znalosti zo základnej školy a naučili sme sa veľa nových vecí. Po skončení účelového cvičenia sme si mohli zahrať futbal, volejbal alebo badminton. Slnečný deň sme si veľmi užili a veríme, že takéto cvičenia budeme mať častejšie. Ďakujeme.“

            https://oapb.edupage.org/news/#:~:text=%C3%9A%C4%8Delov%C3%A9%20cvi%C4%8Denie-,prv%C3%BD,-ro%C4%8Dn%C3%ADk

          • Plavecký výcvik na OA

          • Zhodnotenie priamo od druhákov:
               „Počas maturitného týždňa, t. j. od 23. do 27. mája 2022 sa žiaci druhého ročníka spolu s pánom učiteľom Novákom a pánom učiteľom Židzikom zúčastnili plaveckého výcviku na plavárni v Považskej Bystrici.
                Každá trieda mala na plavárni vyhradenú 1 hodinu denne. Celý týždeň sme sa zdokonaľovali v plávaní, naučili sme sa aj ako správne skočiť šípku do vody, ale najmä sme sa zabávali. Na konci týždňa, v piatok, sme si odmerali sily v preteku, dostali sme sladkú odmenu s neskôr aj známku z telesnej výchovy.
                Tento plavecký výcvik väčšina hodnotí pozitívne. Potešilo nás, že sme robili niečo nové a iné, ale najviac sme boli radi za to, že sme strávili celý týždeň mimo školy. 😊“

            Simona Cesnáriková 2. A

               „Plavecký týždeň sme si veľmi užili, ale chýbalo nám tam pár spolužiačok, ktoré sa nemohli zúčastniť. Zaplávali sme si veľmi veľa dĺžok. Po dvoch rokoch covidu sme si užili zábavu spolu ako trieda. Našťastie si nás pán profesor Novák a pán profesor Židzik nepomýlili so športovou triedou a nemali na nás veľké nároky. 😊 “

            Braňo Urgoš 2. C

            https://oapb.edupage.org/news/#:~:text=Plaveck%C3%BD-,v%C3%BDcvik%20na,-OA

          • Oznam

          • Milí študenti!
            Aby ste mohli aj v ďalšom školskom roku využívať svoj Preukaz žiaka ISIC/EURO<2 na všetky zľavy a výhody doma a v zahraničí, je potrebné predĺžiť jeho platnosť.
            Zakúpte si známku ISIC v hodnote 10 € na www.objednaj-preukaz.sk. Pokiaľ tak spravíte ešte tento týždeň, môžete si zvoliť možnosť doručenia na školu a ušetriť na poštovnom.
            V prípade, že si známku objednáte neskôr, počas nasledujúcich týždňov (od 27. 6.), známka vám bude doručená domov s kuriérskym poplatkom 3 €. Objednajte si známku teraz a už budúci týždeň si ju môžete vyzdvihnúť v škole.

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 42 432 38 42 (sekretariát) +421 42 432 38 63 (zástupkyne) +421 42 432 22 35 (spojovateľka) 0901 918 482 (riaditeľka školy: PhDr. Katarína Dudrová)
      • Jesenského 259/6 017 44 Považská Bystrica Slovakia
      • 00162086
      • 2020712309
      • E-mail učiteľov: meno.priezvisko@oapb.sk (bez diakritiky)
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje