• Exkurzia RONA

          • Dňa 14. 11. 2022 sa žiaci 3.C triedy zúčastnili spolu s pani profesorkou triednou Ing. Sečíkovou a profesorkami Ing. Lidajovou a Ing. Mikulenkovou odbornej exkurzie v podniku Rona, a. s. Lednické Rovne. Počas prehliadky ich celým podnikom previedli kvalifikovaní zamestnanci. Mohli sme vidieť strojovú, ručnú a fúkanú výrobu pohárov. Naučili sme sa rozdiel medzi ručne a strojom vyrábaným pohárom. Mali sme možnosť vidieť aj voskovanie a gravírovanie pohárov. Po prehliadke sme sa presunuli do múzea, kde sme videli zaujímavé výrobky zo skla a nakoniec sme navštívili obchod, kde sme si mohli niečo zakúpiť z ich výrobkov.
            Ďakujeme pani učiteľke Ing. Sečíkovej za zorganizovanie exkurzie a v ďalšom rade podniku Rona, a. s. za skvelý prístup a za to, že nám umožnili náhľad do ich každodennej výroby.

            Adriána Adamčíková a Rebeka Gardoňová (3. C)

          • Projekt Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Projekt Záložka do knihy spája slovenské školy každoročne už 11 rokov vyhlasuje Metodicko-pedagogické centrum, odbor Slovenskej pedagogickej knižnice v Bratislave. Hlavným cieľom projektu je podpora čítania a kreativity pri tvorbe záložiek do knihy. Pre školský rok 2022/23 mal projekt tému Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto... a z našej školy sa doň zapojilo 227 žiakov, okrem dvoch, zo všetkých tried. Z celého Slovenska  to bolo 8 792 žiakov zo 172 škôl, čo svedčí o jeho narastajúcej popularite.

            Žiaci po zverejnení tohtoročnej témy dostali základné informácie o projekte a potom sa s radosťou pustili do tvorby záložiek. Najprv sme s nimi, samozrejme, spravili v každej triede besedu o fantasy literatúre a vypočuli si ich návrhy, ktoré príbehy a postavy môžu využiť pri tvorbe záložiek, prípadne sme im aj my, učitelia, ponúkli niektoré možnosti. Objavovali sa postavy  z kníh a filmov Harry Potter, Pán prsteňov, Alica v krajine zázrakov, Twilight sága a iných. Žiaci boli veľmi kreatívni, prejavili svoj výtvarný talent a vytvorili záložky rôznych farieb, tvarov, spestrili ich informáciami, výstrižkami, ilustráciami a ozdobnými prvkami. V triedach sme vyhodnotili najkrajšie záložky, tvorcovia ktorých boli odmenení a pochválení. Potom sme poštou zaslali záložky partnerskej škole, ktorou sa tentokrát stala Hotelová akadémia Ľ. Wintera z Piešťan. Ide o najstaršiu hotelovú akadémiu na Slovensku. Spolupráca a komunikácia prebehla medzi koordinátormi projektu v priateľskom duchu. Každý, kto sa zapojil do projektu a mal záujem, dostal prostredníctvom svojho učiteľa slovenského jazyka a literatúry záložku od žiaka z partnerskej školy. Mimochodom, je  možné napísať na záložku aj meno a kontaktné údaje a nadviazať komunikáciu so žiakom z partnerskej školy.

            O nápaditosti a pestrosti záložiek žiakov našej školy svedčí aj fakt, že sme boli hlavnou koordinátorkou tohto projektu p. R. Cenigovou opäť zaradení do celoslovenského výberu najlepších škôl. Tešíme sa na ďalší ročník projektu Záložka do knihy spája slovenské školy v budúcom školskom roku.

            Mgr. J. Gicová

          • POP-STAR/TALENTMÁNIA 2022

          • V stredu 9. 11. 2022 sa v kine Mier Považská Bystrica uskutočnilo krajské finále 15. ročníka POP-STAR/TALENTMÁNIA 2022. Súťaž je venovaná spevu populárnej piesne a tancu a majú v nej šancu uspieť prirodzené aj školené talenty v speve a tanci. Bolo nám cťou podporiť v nej našu talentovanú žiačku Emmku Hromadovú z 2. C. Emmka súťažila v kategórii starších interpretov (od 15 do 18 rokov) s piesňou All of me od autora John Legend  a umiestnila sa na peknom treťom mieste. Vzhľadom na to, že táto súťaž je sledovaná aj lovcami talentov na celoslovenskej úrovni, ďakujeme Emmke za krásny umelecký zážitok a veľa šťastia na ďalšej umeleckej ceste! 

          • 3.A na jazykovom pobyte vo Veľkej Británii

          • Pre triedu 3.A sa november 2022 zapísal do histórie zlatými písmenami. Po 2 rokoch pandemických opatrení sme konečne mohli vycestovať na prvý jazykový pobyt vo Veľkej Británii. Hlavnou organizátorkou leteckého zájazdu bola naša triedna p.profesorka Hamárová spolu s p.profesorkou Valjaškovou. V dňoch 5.-9. 11. 2022 sme sa ocitli v hlavnom meste  Spojeného kráľovstva Londýne  a v slávnom univerzitnom meste Oxforde.

            V sobotu, 5. 11. o 6 ráno odlietalo naše lietadlo z Bratislavy na Stansted Airport. Let bol príjemný, pre mnohých z nás úplne prvý. Ešte v ten deň sme sa vybrali spoznávať krásy Londýna. Zastavili sme sa na Kings Cross Station, kde sme si urobili fotku na nástupišti 9 a 3/4 z Harryho Pottera a preskúmali sme  Camden Market.


            V nedeľu nasledovala pešia prehliadka pamiatok - videli sme Big Ben, Houses of Parliament, Westminster Abbey, Downing Street 10, Horse Guards, St. James´s  Park, Buckingham Palace, London Eye i Trafalgar Square. V National Gallery sme si pozreli obrazy slávnych svetových maliarov. Najväčšiu radosť nám robili prítulné veveričky v parku spolu s ostatnými operenými kamarátmi.

            Počasie nás neprekvapilo, bolo sychravo a chvíľami pršalo. V pondelok sme vyzbrojení pršiplášťami cestovali k hradu Tower a ikonickému Tower Bridge. Vlakom DLR sme sa presunuli k Maritime Museum a na Greenwich. Vyšli sme k observatóriu s  nultým poludníkom. Večer sme sa plavili loďou po River Thames a počas jazdy na double-deckeri si užívali pohľad na vysvietenú St.Paul´s Cathedrale a londýnske mrakodrapy.

            V utorok ráno sme ešte stihli kávu a perfektný výhľad na mesto z mrakodrapu Sky Garden. Zvyšok dňa sme strávili v Oxforde. Absolvovali sme prehliadku Christ Church College, známej aj vďaka jedálni, kde sa natáčal Harry Potter. Po prehliadke sme spoznávali mesto a nakupovali vo West Gate. V stredu sme tento úžasný výlet zakončili. Ďakujeme našej triednej učiteľke M. Hamárovej a J. Valjaškovej za zorganizovanie, dôveru a skvelú atmosféru počas celého pobytu vo Veľkej Británii.

            O tom, že to bol pre nás jeden z najkrajších zážitkov, svedčia slová študentiek 3. A:
            Lea: „Zamilovala som sa do Oxfordu!“
            Natália: „Naučili sme sa samy orientovať v metre aj v meste.“
            Lenka: „Splnila som si sen- stáť pod Big Benom.“
            Timea: „Veverička v St.James´s Park mi dala high five!“
            Sára: „Nikdy nezabudnem na See it. Say it. Sort it.“
            Peťa: „Pri každodenných situáciách, kúpe lístkov, dobíjaní Oyster karty, nákupe jedla či suvenírov sme využívali svoje komunikačné schopnosti v angličtine. Výlet do Londýna, hoci upršaného, bol dosiaľ môj najkrajší zážitok počas štúdia na OA.“

            Simona Cesnáriková, Petronela Rágulová 3.A

          • Súťaž iBobor

          • V dňoch 8. 11. 2022 a 10. 11. 2022 sa 43 žiakov našej školy zúčastnilo online celoštátneho kola medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Žiaci súťažili v škole v dvoch kategóriách:

            • Junior (29 žiakov)
            • Senior (14 žiakov)

            V kategórii Junior najlepšie výsledky dosiahli:

            • Miroslava Bezecná (2. A) obsadila v konkurencii 11 644 súťažiacich 1927.- 1985. miesto s percentilom 82,95 %,
            • Martin Chabada (2. D), Alex Lednický (2. D) a Peter Kaňka (2. A) s percentilom 80,69 %,

            V kategórii Senior najlepšie výsledky dosiahli:

            • Kristína Kanisová (4. D) obsadila v konkurencii 5 918 súťažiacich 1011.-1022. miesto s percentilom 82,73 %,
            • Juraj Jaroš (4. D) s percentilom 81,24 %,
            • Dávid Remšík (3. D) s percentilom 79,92 %.

            Podrobnejšie informácie zo štatistického vyhodnotenia súťaže nájdete na webovej stránke www.ibobor.sk.

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

          • Jazykové týždne I. A, II. A, II. C a II. D

          •      „Celý týždeň sa niesol v duchu neformálneho vzdelávania. Najviac sa nám na ňom páčilo to, že sme sa mohli vyjadrovať po anglicky bez toho, aby sme sa báli, že niečo povieme nesprávne.“

            Toto sú slová žiakov II. D, ktorí sa zúčastnili jazykového týždňa od 24. do 27. 10. 2022. Okrem nich mali jazykový týždeň aj žiaci II. C (3. 10 - 7. 10), II. A (10. 10 – 14. 10.) a I. A (17. 10. – 21. 10.). Už po niekoľkýkrát zavítali na našu školu dvaja Angličania Guy a Mark, ktorí pripravili pre našich žiakov netradičné a hravé aktivity s cieľom zlepšiť ich komunikačné zručnosti, odstrániť obavy z rozprávania v angličtine a vyjadrovania svojich názorov v cudzom jazyku pre kolektívom. Žiaci z jazykových tried (I. A a II. A) strávili denne s lektormi päť hodín, kým žiaci II. C a II. D tri hodiny.

            Prečítajte si aj názory niektorých ďalších žiakov na jazykový týždeň.
            I. A - Nina: „Bolo to super, aktivity boli zábavné a páčila sa mi práca v skupinách. Určite by som si to zopakovala.“
            Symon: Anglický týždeň s lektormi bol v pohode, myslím, že som si zlepšil  a overil svoju angličtinu a pritom sa aj zabavil a spoznal lepšie triedu.“
            Soňa: „Tento týždeň mi veľa dal. Naučila som sa nové slovíčka a lepšie komunikovať. Mala som strach hovoriť po anglicky, ale lektori boli milí a mohla som sa cítiť uvoľnene. Boli tiež veľmi ľudskí a empatickí. Bola s nimi zábava.“

            II. AZuzana: „S Guyom sme viac komunikovali, čo bolo pre mňa lepšie a zaujímavejšie. S Markom sme skôr robili cvičenia a vymýšľali rôzne scénky.“
            Miroslav: „S Guyom sme sa rozprávali o živote a o škole, veľmi sa mi páčil jeho pohľad na život.“
            Lucia: „Mohli sme celý týždeň komunikovať v angličtine, zlepšili sme si komunikáciu, ale aj počúvanie v angličtine.“
            Dorotka: „Naučili sme sa, ako funguje školstvo a aká je kultúra v Británii.“
            Viktória: „Robili sme všelijaké aktivity a hry na zlepšenie našej angličtiny. Vďaka nim sme zase o čosi lepšie spoznali svojich spolužiakov. Zabavili sme sa a rada by som tento týždeň mala aj ďalší rok.“

            II. C – „Jazykový týždeň sa nám veľmi páčil. Náš lektor Mark bol veľmi milý, snaživý, vtipný, pripravil pre nás zaujímavé aktivity, pri ktorý ch sme sa niečo nové naučili, zabavili sa aj zasmiali. Veľmi si vážime, že sa nás snažil motivovať ku komunikácii v angličtine povzbudzovaním: „You all speak great English.“

            II. D - Natália a Karin: „Náš lektor Mark bol vždy plný energie, snažil sa s nami robiť rôzne aktivity a na konci každého dňa odpovedal na otázky, ktoré nás zaujímali. V posledný deň sme dostali certifikáty, ktoré sú veľmi pekné. Ďakujeme za tento kurz, pretože si myslíme, že sa nám angličtina zlepšila.“

            Mgr. Jaroslava Gicová

          • Sme si všetci naozaj rovní?

          • Dňa 15. novembra 2022 sa triedy 1.A a 4.D zúčastnili prednášky a besedy v Považskom osvetovom stredisku na tému „Rodová rovnosť“. Vzdelávanie viedol Mgr. Tomáš Földes, pracovník Slovenského národného strediska pre ľudské práva v Bratislave. Prednáška a následná beseda reagovala na otázky: Prečo majú ženy menšie platy ako muži? Čo Vám prvé napadne, keď sa povie "žena za volantom"? O koľkých povolaniach sa hovorí, že sú typicky mužské, resp. ženské? Kde sa stratili ženy z histórie? Poznáte okrem panovníčok aspoň 10 slávnych žien z minulosti? Ktoré práce u Vás robí mama a ktoré otec? Je vo vašom okolí nejaký muž na rodičovskej dovolenke? A majú vôbec ženy a muži v spoločnosti rovné postavenie, príležitosti či práva?
            Aktivita pomohla žiakom  orientovať sa v otázke rovnakého zaobchádzania a  rovnakých príležitostí.

          • Christmas Carol - anglické divadlo

          • V piatok 4. 11. 2022 sa žiaci 1. A, 2. A a 3. D v Žiline zúčastnili divadelného predstavenia Christmas Carol, ktorého autorom je Ch. Dickens. Predstavenie  a jeho hlavná myšlienka – život nie je len o peniazoch, ale aj o tom, akých ľudí máme okolo seba a Vianoce sú toho príkladom, sa nám veľmi páčila. Anglickí profesionálni herci boli skvelí a svoje úlohy zahrali perfektne.
            Aj keď myšlienka bola vážna, boli tam aj vtipné scény, na ktorých sme sa všetci zasmiali. Vypočuli sme si angličtinu rodených Angličanov, keďže herci boli z Anglicka. Dúfame, že sa ešte niekedy zúčastníme podobného divadelného predstavenia.
            Lenka Matušíková a Marta Martinková, 2. A

          • PRACHY - divadelné predstavenie

          • Dňa 10. novembra 2022 sa študenti 1. D a 2. C triedy spolu so svojimi vyučujúcimi slovenského jazyka a literatúry zúčastnili divadelného predstavenia v Mestskom divadle Žilina. Hra niesla názov ,,PRACHY". Bola to tragikomédia o peniazoch a živote s nimi aj bez nich. Pointa spočívala v tom, že peniaze nezaručujú šťastie, prinášajú skôr smolu a plač. Hra odrážala globálnu ekonomickú krízu, ktorá sa v Európe začala prejavovať od roku 2008. Európska ekonomika začala strácať istotu tak, ako aj postavy v Sauter-Studlarovej hre, ktoré každý deň čítajú v novinách rôzne správy o finančnej kríze a boja sa, že postihne aj ich. Na druhej strane sa na nich z každého kúta valia informácie o výhodnom nakupovaní na lízing – nakúp dnes, plať zajtra. Ale ako ďalej, keď stratíte zamestnanie, nevládzete platiť úvery, či vám zomrie matka, pretože šetrila na kúrení a zamrzla?

            Z predstavenia mám zmiešané pocity, bolo zaujímavé, moderne spracované, miestami zábavné, inokedy dojímavé a v konečnom dôsledku smutne pravdivé.

            Po predstavení sme si vychutnali slnečnú Žilinu, jej starobylé námestie, no mnohí z nás neobišli ani obchodné centrá. Prežili sme nevšedný školský deň a vrátili sme sa domov obohatení o nový umelecký a estetický zážitok.

            Ľubomíra Kadáková, 2. C

          • Workshop - Mysli!

          • Našim prvým projektom na voliteľnom predmete Tvorba projektov bolo zorganizovať a pripraviť workshop, na ktorom pracovali žiaci 3. A a 3. D spolu s našou vyučujúcou Ing. Jankou Forgácsovou. Workshop bol určený pre žiakov druhého ročníka. Cieľom bolo, aby sa študenti zamysleli nad jednotlivými témami, nad svojím správaním a prehodnotili svoje postoje. Prvej téme, ktorej sme sa venovali, bola prezentácia s názvom „Etika sa už nenosí?“, ďalšia téma bola „Sebaláska“ a v závere sme sa zamerali na tému „Kyberšikana“. Na konci workshopu sme požiadali študentov, aby vyplnili krátky formulár, na základe ktorého sme dostali pozitívnu spätnú väzbu. Viac ako 90 % študentov hlasovalo, že pre nich prezentácie boli prínosom a chceli by viac takýchto workshopov.
            Linda Lengyelová a Barbora Halašková z 3. D

          • Halloween

          • Koniec októbra sa vo svete nesie v znamení Halloweenu. Práve preto si dňa 27. 10. 2022, deň pred jesennými prázdninami, školský parlament pripravil pre žiakov  našej školy aktivitu s rovnakým názvom.
            Žiaci aj učitelia prišli v "strašidelných"  kostýmoch. Nesmelo chýbať ani typické vyrezávanie tekvíc. Tie najoriginálnejšie kostýmy  a  tekvice boli ocenené. Celú túto strašidelne-čarovnú atmosféru dotvárala dobrá nálada a chutné koláče.
            Natália Fulmeková, členka ŠP OA PB

          • Kurz prvej pomoci

          • 19. októbra sa na našej škole konal kurz prvej pomoci určený pre žiakov druhého ročníka a inštruktorov lyžovania. Ako to prebiehalo si môžete pozrieť na krátkom videu. O svoje dojmy sa s vami podelili Alex Lednický a David Bystrický z II. D triedy.

            „Mne sa na kurze  páčilo. Naučil som sa niečo nové. Myslím si, že mi to dosť pomôže, keby sa nejaká taká situácia udiala. Lektori boli milí a príjemní. Asi taká najlepšia vec boli informácie ohľadom dusenia sa. Tu som veľmi veľa vecí nevedel. Jediný nedostatok som videl v tom, že keď sme šli von k autu a robili záchranu pri nehode, tak všade okolo bolo blato. Ale inak bolo všetko fajn.“ Alex


            „Kurz bol časovo dobre nastavený. Informácie, ktoré si pre nás trojica mužov z červeného kríža pripravila boli veľmi zaujímavé. Myslím si, že každý z nás by mal zvládnuť aj záverečný test. Pripravili nás naň veľmi dobre. Je od školy výborné, že niečo takéto organizuje. Verím, že to budú mať aj iné triedy. Organizácia vzdelávania  bola vymyslená výborne. Boli sme rozdelení na skupiny, po triedach. Bolo to omnoho lepšie, ako keby sme boli 40-ti v jednej učebni alebo v telocvični. Celkovo ma kurz bavil - bol zaujímavý.“ David

          • Parlamentné listy (1)

          • Vážení učitelia, milí študenti,
            dovoľte, aby som sa Vám v mene školského parlamentu prihovorila a predstavila Vám náš občasník Parlamentné listy (viď odkaz nižšie).
            Školsky parlament má v školskom roku 2022/2023 15 členov. Tvoria ho žiaci našej školy, ktorých ste si, vo voľbách, zvolili ako svojich zástupcov.
            Tento občasník slúži na zverejňovanie našej práce. Budeme v ňom prezentovať naše projekty, ktoré ako školský parlament vytvárame, plánujeme a realizujeme.
            Tešíme sa na rôzne akcie s Vami a našu vzájomnú spoluprácu. Budeme veľmi radi ak nás budete podporovať Vašimi nápadmi, dotazmi a spätnou väzbou.
            Ema Bednárova, predsedkyňa Školského parlamentu OA PB

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.
            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom. V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.
            Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.
            Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na www.wocabee.app/sutaz

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

          • Predstavujeme vám...

          • Volám sa Mgr. Alexandra Žureková a som psychologičkou CPPPaP v Považskej Bystrici.
            Na Obchodnej akadémií pôsobím ako externý zamestnanec - psychologička z poradenského zariadenia. To znamená, že budem vo vybrané dni k dispozícií a môžem Vám, rodičom pomôcť, poradiť, pokiaľ vnímate zmenu, prípadne problém v správaní alebo psychickom fungovaní Vašich detí, takisto ak máte pocit, že ste sa ocitli v náročnej životnej situácii a neviete si poradiť, a chceli by ste sa o tom porozprávať.

            Vám, študentom, taktiež rada pomôžem, poradím, pokiaľ sa cítite dlhodobo smutní, nešťastní, už vás nič neteší alebo zažívate pre Vás ťažké obdobie či iné nepríjemné pocity a neviete čo s nimi. Neváhajte za mnou prísť, nie je hanba požiadať o radu alebo o pomoc. 🙂

            V neposlednom rade som tu taktiež aj pre pedagogických zamestnancov, pokiaľ pozorujete problémy vo výchovno-vzdelávacom procese so žiakmi, či vo svojom živote sa potýkate s niečím, s čim by ste potrebovali poradiť, som tu pre Vás.
            Nižšie si môžete podrobnejšie prečítať, čomu sa na škole venujem. 🙂

            Ako psychologička poskytujem najmä tieto služby:

            • poradenstvo a konzultácie pri výchovných problémoch, pri ťažkostiach s učením alebo iných problémoch medzi študentmi v triede, či členmi rodiny,
            • poradenstvo v oblasti problémov adaptácie študentov v kolektíve, pri problémoch v komunikácii s rovesníkmi či pedagógmi,
            • krízovú intervenciu a poradenstvo v náročných životných situáciách, tak ako pre študentov, aj pre rodičov a pedagogických pracovníkov,
            • v prípade záujmu odporučenie literatúry ohľadom rôznych tém týkajúcich sa psychického zdravia a komunikácie s deťmi, zapojenie rodičov do adaptácie študentov do vyučovacieho procesu,
            • možnosť zúčastniť sa na besedách a workshopoch a rôznych aktivitách, o ktorých môžeme diskutovať počas roka,
            • orientačná diagnostika a preventívne aktivity patologických javov ako je šikana, fajčenie, užívanie drog, ďalej aktivity zamerané na podporu súdržnosti kolektívu a zlepšenie sociálnej klímy,
            • keďže patrím pod CPPPaP Považská Bystrica (Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie - možnosť realizovať aj spoločne s mojimi kolegami rôzne preventívne aktivity proti šikane, závislostiam, násiliu páchanému na deťoch – CAN a CSA syndróm a podobne – podľa potrieb školy.
          • Osobnosť nášho regiónu medzi nami

          • V utorok 25. októbra 2022 nás navštívil Ladislav Janech, zapálený zberateľ, amatérsky archeológ, numizmatik, člen Slovenskej numizmatickej spoločnosti a osobnosť cestovného ruchu – výherca z roku 2019 za trenčiansky región. Študentov 1. A  zaujal bohatou zbierkou mincí a najstarších platidiel ako obsidián (sopečné sklo),  či železné hrivny. Vo svojej zbierke má keltské mince,  menu, ktorú zaviedol uhorský kráľ Štefan I. i ďalšie z obdobia českých a uhorských kráľov. Na minciach sú sústredení takmer všetci panovníci Rakúsko-Uhorska. Študenti videli aj bankovky z prvej Československej republiky, Slovenského štátu, Protektorátu Čechy a Morava, povojnovej republiky až po súčasnosť. Pozreli si   peniaze, ktoré nedávno platili v Európe, ale aj v ostatných štátoch sveta. Aj keď  doménou pána Janecha je numizmatika a archeológia, radi sme počuli pozvanie do jeho súkromného múzea, expozícia ktorého obsahuje aj tradičný ľudový odev a predmety starých remesiel – drotárstva, zámočníctva a kováčstva.
            Tak, snáď  niekedy v Považskej Teplej ... .

          • Posledná významná bodka za rekonštrukciou školy

          • Dnes, 21.10.2022  sme mali možnosť privítať na škole vzácnych hostí. Mala som tú česť, osobne sa poďakovať všetkým, ktorí sa vo významnej miere  v minulom školskom roku podieľali na komplexnej rekonštrukcii  školy, vrátane jej sanácie. Aj touto cestou ešte raz úprimne ďakujem predovšetkým pánovi predsedovi TSK Ing. Jaroslavovi  Baškovi za uvoľnenie nemalých finančných prostriedkov, za jeho snahu a úsilie zveľaďovať školy vo všetkých oblastiach. Pánom Ing. Milanovi  Sedláčkovi a Milanovi Sedláčkovi, konateľom firmy SESTAV s.r.o, ktorá stavbu realizovala. Oceňujem ich profesionalitu, efektívnu komunikáciu s nimi, promptné riešenie nedostatkov a taktiež dodržanie stanovených lehôt. Ďakujem Ing. Milanovi Štrbákovi, ktorý vykonával počas realizácie stavebný dozor. Veľká VĎAKA patrí odboru investícii a vnútornej prevádzky TSK, najmä p. Ing. Martine Briškovej, ktorá v rámci kontrolného dňa neváhala vyjsť aj na strechu školy. Taktiež patrí poďakovanie aj poslancom TSK, - Karolovi  Janasovi, Igorovi  Steinerovi,  Františkovi  Matušíkovi, Viere  Zboranovej,  za ich podporu a spoluprácu. Nedá mi nespomenúť Rudolfa Hodasa a RHGRAFIKA.sk, nášho duálneho partnera, ktorý  ponúkol svoju nezištnú pomoc pri vizualizácii stavby. Jeho návrh ma okamžite ohromil. Navrhol a osadil aj logo školy na budovu, označenie školy, vytvoril koláže fotografií pred a po rekonštrukcii.
            ĎAKUJEM, myslím, že máme byť na čo pyšní. ❤

            Katarína Dudrová, riaditeľka školy

          • Exkurzia v Kia Slovakia s.r.o.

          • Naša odborná exkurzia sa začala ráno 17. októbra 2022 stretnutím 3. D pred školou. Spolu s triednou pani profesorkou Janou Fogácsovou sme navštívili výrobné haly automobilky KIA Slovakia, s. r. o. Nadobudnuté vedomostí z hodín ekonomiky sme si išli upevniť priamo do praxe. Sprievodca nás pri úvodnej prezentácií zahrnul množstvom pútavých informácií napr. o dovoze a spôsobe skladovania materiálov, počte vyrobených áut i rôzne fakty z oblasti personalistiky. Dozvedeli sme sa, že vyrobia 350-tisíc automobilov ročne resp. jedno auto každú minútu. Automobilka KIA sa na Slovensku radí medzi automobilovú veľmoc,  o čom svedčí aj samotná rozloha závodu 166 ha. Tvoria ju 4 výrobné haly, v ktorých sme mali možnosť podrobne a z blízka prezrieť si výrobný proces. Sprievodca nám odborne popísal a ukázal jednotlivé kroky výroby. V lisovni sa plechové zvitky premieňali na dvere, nárazníky či kapotu. Najzaujímavejšou časťou pre mnohých bola práve montážna linka, kde sa do skeletov karosérií montovala prístrojová doska, svetlá, podvozok, motor a ostatné časti automobilu. Celá exkurzia bola pre nás neobyčajným spestrením hodín ekonomiky, prepojenie teórie s praxou a zaujímavou skúsenosťou.
            Martin Bušovský, 3. D

          • Výlet na Kráľovu hoľu

          • Dňa 17.10.2022 sme sa s našou školou vypravili do hôr na Kráľovu hoľu. Zraz ráno 6:15 bol pre niektorých náročnejší, ale zúčastnili sme sa vo veľkom počte. Cesta bola príjemná a slniečko nám doprialo hrejivé lúče a pekné počasie. Túra bola veľmi príjemná. Každý išiel svojím tempom a na vrchol sme sa úspešne dostali všetci. Výhľad na naše krásne Tatry sme mali rovno pred sebou. Po oddýchnutí na Kráľovej holi učitelia zvolali všetkých na spoločnú fotku. Keď sme boli pripravení na návrat, každý sa vydal veselo na zostup hoľou. Turistický chodník bol strmší, no napriek tomu všetci unaveno ”bežali” k nášmu autobusu, ktorý sme po vyše 6 hodinách opäť konečne zahliadli. Takto sa naša výprava blížila ku koncu. Šťastlivo sme prišli domov a ďakujeme za ďalší super výlet.
            Henrieta Hehejíková, 2.D

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 42 432 38 42 (sekretariát) +421 42 432 38 63 (zástupkyne) +421 42 432 22 35 (spojovateľka) 0901 918 482 (riaditeľka školy: PhDr. Katarína Dudrová)
      • Jesenského 259/6 017 44 Považská Bystrica Slovakia
      • 00162086
      • 2020712309
      • E-mail učiteľov: meno.priezvisko@oapb.sk (bez diakritiky)
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje