• WORKSHOP – Emócie v marketingu

          • Dňa 11. 05. 2023 sme sa zúčastnili (žiaci 2. C a 2. D) workshopu "Emócie v marketingu". Veľmi zábavnou ale aj serióznou formou sme sa naučili niečo viac o emóciách v televíznych reklamách. Všetci sme mohli vyjadriť svoj názor bez ohľadu na to, či naša odpoveď bola správna alebo nie. Dozvedeli sme sa, ako nás ovplyvňujú reklamy, ale aj ktorá časť mozgu ovplyvňuje naše pocity. Určite by som tento workshop odporučila, pretože celé triedy zaujato počúvali a pán Dávid Vrtaňa (organizácia Mladý podnikavec), vedel pútavo rozprávať. Odniesli sme si skutočne prospešné a zaujímavé informácie do našich životov. Chceli by sme sa obe triedy poďakovať za takúto možnosť Ing. Jane Forgácsovej a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            Henrieta Hehejíková, 2. D

          • Prvýkrát na OA PB

          • Praktická maturitná skúška v triede s duálnym vzdelávaním

            Dňa 20. apríla 2023 prvý krát 17 študentov triedy s duálnym vzdelávaním prezentovalo svoje praktické vedomosti a zručnosti na praktickej maturitnej skúške.

            Deväť študentov obhajovalo svoje vlastné projekty pred maturitnou komisiou, ktorej členmi boli okrem učiteľov aj zástupcovia firiem zapojených v duálnom vzdelávaní a zástupca SOPK. Na základe kritérií pre obsah PČOZ realizovanej na našej škole, projekty museli obsahovať úlohy z účtovníctva, ekonomiky, aplikovanej informatiky, obchodnej komunikácie a cudzieho jazyka. Študenti sa so svojimi projektmi popasovali zdatne a úspešne preukázali svoje odborné vedomosti  a komunikačné schopnosti.

            Študenti, ktorí absolvovali duálnu prax na pôde školy, riešili súvislý praktický príklad. Pri riešení príkladu bol simulovaný 8 hodinový pracovný čas, ako v reálnej práci, počas ktorého pracovali na praktických úlohách. Úlohy taktiež vychádzali z kritérií pre obsah PČOZ. Aj títo študenti podali výborný pracovný výkon a preukázali svoju schopnosť presadiť sa na trhu práce.

          • Interview Day – Okrúhle stoly na OA

          • Po trojročnej prestávke sa dňa 10.05.2023 na našu školu prišlo predstaviť našim budúcim absolventom 8 zamestnávateľov v rámci projektu Interview Day – Okrúhle stoly. Týmto úspešným projektom sa budúcim maturantom priblížil reálny život v oblasti financií, poisťovníctva, obchodu, samosprávy a práce v zahraničí.

            Zamestnávatelia mali možnosť stretnúť sa so skupinkami študentov a predstaviť svoju firmu. Počas zrýchlených 20 minútových pohovoroch porozprávali o voľných pracovných pozíciách. Pohovory prebehli v 8 kolách.   Zamestnávatelia dali do pozornosti, že pri výbere zamestnancov sa veľký dôraz  kladie na odborné znalosti, jazykové a komunikačné schopnosti a chuť pracovať.

            Študenti počas tohto dňa získali od zamestnávateľov veľké množstvo informácií o aktuálnych pracovných miestach s možnosťou uzatvoriť pracovnú zmluvu. Zaujímali ich pracovné podmienky, benefity či výška platu.

            Tento projekt umožňuje ideálnu príležitosť pre zamestnávateľov predstaviť sa mladým ľuďom a priblížiť im možnosť uplatnenia sa na trhu práce.

            Ing. Miroslava Kerepecká a Ing. Mária Mináriková

          • Belgickí študenti hosťami obchodnej akadémie

          • Týždeň 23.4. - 28.4.2023 bol pre triedu 3.A Obchodnej akadémie Považská Bystrica výnimočný. Po marcovej návšteve partnerskej školy Sint-Maarten Bovenschool v meste Beveren prišli belgickí partneri na Slovensko. Zažili sme množstvo zaujímavých aktivít, zábavné výzvy na škole, prezentáciu o škole a Kahoot kvíz o Slovensku, hodinu slovenčiny a hodinu slovenských ľudových tancov. Po exkurzii v sklárskej spoločnosti Rona v Lednických Rovniach sme si zahrali bowling v Púchove a svoje fyzické sily preverili počas turistiky vo Vrátnej doline, výstupe na Považský hrad a na ceste do športového areálu v Orlovom. Výzvou bol laserový súboj v Grid Laser Arena Žilina a zábavné aktivity v meste Žilina. Vďaka organizátorkám pobytu a programu PhDr. Miroslave Hamárovej a Mgr. Jane Valjaškovej ako aj všetkým študentom a rodičom sme si precvičili angličtinu, dozvedeli sme sa množstvo nových informácií o Belgicku a tiež sme mohli predstaviť nielen našu školu,  ale aj zaujímavé miesta našej krajiny a regiónu.

            Študenti 3.A

          • Medzinárodná internetová súťaž Intersteno 2023

          • Dňa 28. apríla 2023 sa naša škola zapojila do Medzinárodnej internetovej súťaže INTERSTENO 23, ktorej sa zúčastnilo 10 študentov z I. a II. ročníka.
            Po zaregistrovaní Interinfo ČR zaslalo pre študentov prihlasovacie mená a heslá.
            Súťaž pozostávala z 10-minútového odpisu z obrazovky v programe ZAV s penalizáciou 50 úderov za neopravenú chybu. Úspešné boli práce s počtom úderov nad 200 hrubých úderov s povoleným limitom chýb 1%.
            V multijazyčnej súťaži sme si mohli zvoliť zo 16 jazykov. My sme si zvolili materinský jazyk.

            Všetci úspešní žiaci dostanú od INTERSTENO certifikát pri slávnostnom ukončení šk. roka 2022/2023.

            Ing. Anna Klabníková

          • Protidrogový vlak v Považskej Bystrici

          • Študenti 1. D mohli na vlastné oči vidieť, čo droga dokáže urobiť s ľudským životom. Dňa 3. 5. 2023 bol na hlavnej stanici v Považskej Bystrici pristavený Revolution train. Je to vlak, ktorý má upozorniť na nebezpečný svet drog. V šiestich vagónoch boli pripravené nebezpečné miesta, napríklad autohavária, bar, stará továreň či ordinácia. Všetky priestory ponúkli simulácie, ktoré nadväzovali na filmový príbeh. Študenti sedeli v kinosále a sledovali film. Keď sa skončil, plátno sa zodvihlo a to, čo videli vo filme, sa zrazu objavilo pred nimi. Lektorka ich vyzvala, aby vstúpili do tohto prostredia a urobila s nimi interakciu. Celý príbeh trval 90 minút.

            Program REVOLUTION TRAIN je založený na vzdelávaní zážitkom. Študenti získavali informácie prostredníctvom intenzívnych emócií a učili sa tak z priamej skúsenosti. Okrem silného emocionálneho zážitku si z návštevy vlaku odniesli aj pocit zodpovednosti za svoj vlastný život. A ak sa teda niekedy dostanú do podobných situácií ako hlavní aktéri v príbehu, určite sa rozhodnú správne a droge povedia: „NIE!“

          • Prednášky so SEEDS, n. o.

          • V piatok 28. apríla 2023 si nezisková organizácia SEEDS pripravila pre triedy 2. C a 2. D interaktívnu prezentáciu s politologičkou Evou Plánovskou na tému: „Sloboda a demokracia“ a pre triedy 2.A, 3.C a 4.A prezentáciu s s cestovateľkou a sprievodkyňou cestovného ruchu Mirkou Badinskou „USA krížom krážom“/ Across the USA. Pred týmto stretnutím si študenti na hodine občianskej výchovy pozreli krátky film: Bratislava v deň sovietskej invázie. K USA si pozreli krátky film USA: A Country of Contrasts.

            Na prednáške sa študenti hravou formou dozvedeli viac o dezinformáciách, voľbách, ale najmä o našej histórii a budúcnosti, teda o tom, ako prevziať zodpovednosť za svoju slobodu. Vyskúšali si množstvo aktivít a simulácií, napr. rozlišovali, či je správa fakt alebo hoax, v skupinách vytvárali logo a názov politickej strany, ktoré následne znázornili na tričko, svoju politickú stranu prezentovali verejnosti... To, čo  sa naučili, si môžu skúsiť naozaj aj v najbližších voľbách a prevziať tak zodpovednosť za svoju slobodu.

            Interaktívna prezentácia o USA priniesla nové a zaujímavé informácie o krajine, ktorú študenti spoznali aj trochu inak.

          • Laura Čelková - majsterka Slovenska v silovom päťboji

          • V piatok 28.4.2023 sa v Trnave konala župná olympiáda stredoškolákov, v rámci ktorej sa uskutočnili aj majstrovstvá SR v silovom päťboji. V tejto súťaži našu školu reprezentovala študentka 2.A triedy Laura Čelková. Laura v konkurencii silných dievčat z viacerých krajov vybojovala zlatú medailu. V súťaži jasne dominovala od prvej disciplíny a v podstate zvíťazila systémom "štart - cieľ". Laurin výsledok je fantastický a v súťaži, v ktorej súťažili aj silní muži (súťaž 4-členných družstiev chlapcov), dosiahla najvyšší počet bodov spomedzi všetkých prítomných súťažiacich.
            Víťazke gratulujeme a už sa tešíme na ďalší ročník súťaže.

          • Obchodná akadémia na Interview day

          • Dňa 22. 03. 2023  a 30. 03. 2023  sme sa ako duálna trieda 3.C zúčastnili Interview day v Trenčíne a Žiline, ktorý slúži na získanie informácií o zamestnávateľoch, ktoré študenti potrebujú na správne rozhodnutie o svojom budúcom povolaní.

            Mali sme možnosť absolvovať pohovor v rôznych firmách. Na podujatí sa zúčastnili veľké firmy s celoslovenskou pôsobnosťou, ako aj stredné a malé lokálne firmy. Zastúpené boli aj štátne inštitúcie.

            Firmy nám poskytli informácie o predmete ich činnosti a mali sme možnosť uzavrieť pracovnú zmluvu priamo na podujatí, prípadne sa so zamestnávateľom dohodnúť na konkrétnej pracovnej ponuke po ukončení štúdia.

            Absolvovali sme aj prednášku o správaní sa na pracovnom pohovore. Lektorka nám vysvetlila zásady správneho pracovného pohovoru, ako sa správne vyjadrovať, obliekať, ako používať  neverbálnu komunikáciu.

            Na Interview Day sa zúčastnili:  PMP Montex, Krajské riaditeľstvo Policajného zboru Trenčín, Koval Systems, Ozbrojené sily SR, regrutačná skupina Trenčín, Považský cukor Freudenberg Filtration Technologies, Slovak Telekom a iné.

          • 2 % pre Obchodnú akadémiu

          • Vážení kolegovia, rodičia, priatelia školy,

            tak ako každý rok, aj tento si dovoľujem osloviť Vás s prosbou o venovanie svojich 2% zo zaplatenej dane našej i Vašej škole – Obchodnej akadémii Považská Bystrica.

            Financovanie školstva je zložité a  nepostačujúce na pokrytie všetkých nákladov súvisiacich s našimi aktivitami. Preto sa aj my uchádzame o tzv. daňovú asignáciu, aby sme i naďalej mohli podporovať aktivity našich žiakov, či už vo vedomostných alebo športových súťažiach, výmenných pobytoch a iných školských i mimoškolských aktivitách a neustále modernizovať vyučovací proces.

            Už niekoľko rokov spolupracujeme s Nadáciou Spoločne pre región so sídlom Framborská 12, 010 01 Žilina,  ktorá výber formálne zabezpečí a túto službu vykonáva pre nás zadarmo.

            Ak ste sa rozhodli darovať 2 % z dane z Vášho príjmu Obchodnej akadémii v Považskej Bystrici, poprosím Vás o doručenie týchto dokumentov:

            • Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov (ak ste zamestnanec/zamestnankyňa, toto Vám dá Váš zamestnávateľ vyplnené a potvrdené)
            • Vyhlásenie o poukázanie sumy do výšky 2 % zaplatenej dane z príjmov (dostupné po kliknutí)
            • V prípade, že si daňové priznanie robíte sami, prosíme o doloženie prefotenej časti s Vašim podpisom tohto daňového priznania v ktorom uvádzate, že 2 % zaplatenej dane darujete Nadácii Spoločne pre región.
            • Ak máte istotu, že Vyhlásenie je správne vyplnené, môžete ho spolu s Potvrdením o zaplatení dane (ktoré dostanete od svojho zamestnávateľa) zaniesť priamo na Daňový úrad.
            • Fotokópiu Vyhlásenia je potrebné, kvôli adresnosti vašich poukázaných 2 %, vhodiť do schránky v budove školy, alebo mailom zaslať na adresu anna.kudelcikova@oapb.tsk.sk.

            Váš súhlas s daňovou asignáciou Vás nestojí ani euro navyše. Budem však veľmi rada, ak tieto peniažky nenecháte štátu, ale ich venujete práve v prospech Vašich detí. Finančné prostriedky získané z daňovej asignácie sú zdrojom financovania Výboru rodičov Obchodnej akadémie Považská Bystrica, sú rodičmi schvaľované a pravidelne kontrolované.

            V prípade akýchkoľvek otázok môžete kontaktovať pani Annu Kudelčíkovú na: anna.kudelcikova@oapb.tsk.sk alebo na telefónnom čísle 0903 568 990.

            Veľmi pekne Vám ďakujem v svojom mene i v mene mojich kolegov a našich žiakov za spoluprácu a Vašu podporu.

            S úctou a pozdravom

                                                PhDr. Katarína Dudrová

                                                      riaditeľka školy

            Príloha:  Vyhlásenie o poukázanie sumy do výšky 2 % zaplatenej dane z príjmov

          • Europass Slovensko na OA PB

          • Dňa 12. 04. 2023 na pôde našej školy zrealizoval Europass Slovensko  3 workshopy pre študentov 4. ročníka.

            Pri trvaní jedného workshopu (90 min)  sa žiaci  zapojili do kreatívnych a praktických úloh v 4 častiach:
            1️⃣ Práca v skupinách 👥
            2️⃣ Prezentácia Europassu 👩‍🏫
            3️⃣ Práca na platforme Europass 👩‍💻👨‍💻
            4️⃣ Darčeky pre šikovných študentov 🔝🎁

            Počas práce v skupinách mali študenti možnosť porozmýšľať nad povolaniami budúcnosti a pomocou netradičnej profesie opísať výnimočnú zručnosť, či správne roztriediť mäkké a tvrdé zručnosti 🎲⚙️📖

            V druhej časti si študenti na platforme Europass vytvorili svoje osobné profily, životopisy a taktiež absolvovali test digitálnych zručností, ktorý si uložili vo svojich účtoch 💻🏅

            Všetkým zúčastnným ďakujeme za aktívnu účasť  veríme, že sprostredkované informácie budú študentom nápomocné pri budovaní kariéry 🤝.

            https://fb.watch/k0zxUYH1XN/

            Ing. Kerepecká a Ing. Mináriková

          • Exkurzia v Považskom osvetovom stredisku

          • Považské osvetové stredisko v našom meste pripravilo na svojej pôde pre žiakov SŠ výstavu a vzdelávací program pod názvom Karpatský pastier/Život a dielo Dominika Tatarku. Program a výstava boli pripravené pri príležitosti 110. výročia narodenia Dominika Tatarku, slovenského spisovateľa, novinára a najznámejšieho predstaviteľa disidentskej literatúry, ktorý sa narodil v Plevníku-Drienovom.

            Interaktívneho vzdelávacieho programu sa zúčastnili študenti IV. D, IV. A a III. A. spolu so svojimi vyučujúcimi SJL – Mgr. K. Miklošovou, Mgr. J. Gicovou a PhDr. M. Hamárovou. Pracovníčka Považského osvetového strediska Mgr. L. Abaffyová, ktorá sa zaoberá životom a dielom tohto spisovateľa, si pre žiakov pripravila 90 – minútový program, v ktorom sa naši štvrtáci a tretiaci dozvedeli informácie a zaujímavosti o Tatarkovom detstve, jeho štúdiách v Prahe a v Paríži, literárnych začiatkoch i veľkých dielach, období členstva v komunistickej strane i umlčaní v disidentskom období. Žiaci pracovali v skupinách, vyhľadávali si informácie a potom sa zapájali do výkladu a diskusie.

            Dielo D. Tatarku je súčasťou učebných osnov i maturitných zadaní zo slovenského jazyka a literatúry, preto bol tento program pre žiakov III. a IV. ročníka prínosom.

            Mgr. J. Gicová

          • Kritické myslenie – schopnosť nepodliehať prvému dojmu

          • Ide o veľmi náročný proces, preto sme sa rozhodli pomôcť v snažení učiteľov o motivovanie študentov kriticky myslieť, vyzývať ich prezentovať vlastné postoje a názory.

            Na voliteľnom predmete Tvorba projektov sme si pripravili prednášku a pracovné listy na tému kritické myslenie. Po dohode s vyučujúcimi Občianskej náuky sme zrealizovali tri prednášky pre jednotlivé triedy druhého ročníka. Na hodinách bola priaznivá atmosféra, kde sa študenti prostredníctvom debaty učili rozoznávať fakty od podvodných správ, ktoré sa väčšinou šíria elektronicky.

            Pre nás to bola opäť nová a zaujímavá skúsenosť, učiť rovesníkov. Veríme, že študenti druhého ročníka budú viacej hľadať, komu a čomu môžu dôverovať. Vidieť okolo seba nielen ľudí, ktorým sa veriť nedá, ale aj ľudí, ktorí si ich dôveru zaslúžia.

            Ing. Jana Forgácsová a študenti z 3. A a 3. D

          • Gratulujeme Laure Čelkovej

          • Dňa 17. 4. 2023 sa v Novom Meste nad Váhom konalo krajské kolo stredných škôl v silovom 5-boji, ktorého sa zúčastnila aj naša študentka 2. A triedy Laura Čelková. Silový päťboj pozostáva z piatich disciplín, v ktorom sa hodnotí počet opakovaní jednotlivých úkonov: zhyb na hrazde, tlak v ľahu na lavičke, bicepsový zhyb s EZ činkou, kľuk na bradlách a drep s olympijskou činkou. Laura vyhrala túto súťaž (17 - 45 - 35 - 20 - 90) a postúpila do celoslovenského kola, ktoré bude v Trnave 28. 4. 2023.
            Držíme jej palce!


            Na fotkách sú aj Ema Cupanová (4.D) a Diana Žilinčíková (2.A), ktoré s Laurou tiež absolovali predchádzajúce regionálne kolo v Púchove. Regionálneho kola sa zúčastnilo aj družstvo chlapcov, ktoré obsadilo 4. miesto.

          • „Aj ty môžeš písať!“

          • „Vedieť dobre písať nie je prirodzený dar. Dobre písať sa musíte naučiť.“ 
            David Ogilvy

            Dňa 4.4.2023 sa triedy 1.D a 3.D zúčastnili besedy so súčasným mladým spisovateľom Marekom Vaňousom. Marek je rodák z Považskej Bystrice, ale v súčasnosti žije v Bratislave. Vyštudoval management, ale päť rokov v korporáte ho prinútilo hľadať kreatívnejšiu cestu životom. Našiel ju v televízii ako športový redaktor, moderátor a komentátor. O pár rokov neskôr si založil produkčnú spoločnosť (www.promovie.sk). Dnes sa živí primárne ako režisér a producent promo videí, krátkych dokumentov, podcastov, televíznych relácií a filmov. Stovkami reportáží, textov, článkov a neskôr scenárov si vybrúsil štylistiku. Prvú poviedku dokončil až ako 33-ročný a okamžite sa do toho pocitu zamiloval. V roku 2018 skúsil jeden zo svojich výtvorov poslať do Martinus Ceny Fantázie a hneď na prvý pokus skončil v top 10 aj zborníku. Dostal sa doň aj nasledujúce tri ročníky, dvakrát bol vo finále hororovej Ceny Béla a v roku 2020 vyhral cenu OZ Fantázia pre najlepšiu fantasy poviedku.

            Aj v písaní hľadal spôsob, ako sa ďalej zlepšovať, a tak s bývalým víťazom a porotcom MaCeFa Martinom Petrom spustil podcast s názvom „Aj ty môžeš písať.“

            A práve o písaní sa prišiel porozprávať aj so študentmi Obchodnej akadémie v Považskej Bystrici. Išlo o otvorenú diskusiu o prínose literatúry a písania pre ľudské duchovno. V úvodnej fáze diskusie porozprával študentom o jeho ceste od literárneho ignoranta až k ocenenému autorovi poviedok a autorovi úspešného podcastu. Snažil sa im ukázať, že písanie je všade okolo nich. A aj tí , ktorí tvrdia, že písanie nemajú radi, každý deň sa s ním stretávajú. Filmy, seriály, počítačové hry, youtube videá – to všetko je postavené na príbehoch a každý storytelling sa začína písaním. Následne so študentmi uskutočnil malý literárny klub. Na náhodne vybranú tému písali krátku poviedku. Študenti taktiež mohli písať čokoľvek, „čo sa derie von.“ Museli vystúpiť mimo ich komfortnú zónu, ale tiež sa nespochybňovať a za 15 minút naozaj niečo napísať. Väčšina z nich prekvapila sama seba. A najviac paradoxne tí, ktorí najviac tvrdili, ako ich písanie a literatúra nezaujíma. Veď nakoniec všetci máme nejaký príbeh, ktorý sa pýta von. Zadaná téma ho pomôže identifikovať a krásne ukazuje, ako každý uvažuje inak. Študenti sami videli, akými rôznymi spôsobmi sa dá príbeh uchopiť.

          • 3. A na výmennom pobyte v Belgicku

          • Výmenný týždenný pobyt 3. A OA PB spolu s vyučujúcimi PhDr. Miroslavou Hamárovou a Mgr. Janou Valjaškovou v období 18.3. – 25.3.2023  je úspešne za nami. Po niekoľkoročnej odmlke sa v meste Beveren opäť stretli študenti zo Slovenska, Česka, Poľska, Talianska a Španielska, aby sa počas rôznych aktivít v škole, výletov v okolitých mestách Bruggy a Antwerpy, ako aj počas  pobytu v belgických rodinách navzájom spoznali a zdokonalili si svoju angličtinu. Absolvovali hodinu holandčiny, umelecký workshop s dramatickými scénkami, Európsky študentský parlament, športové súťaže pri jazere De Ster a na pláži v Blankerberge a plnenie úloh počas prehliadok miest. V apríli nás belgickí partneri navštívia na Slovensku, takže nás čaká úloha, ako im najlepšie priblížiť našu školu a krajinu.

          • Úspechy v krajskom kole SOČ v Starej Turej

          • Krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti prinieslo výborné výsledky. V silnej konkurencii nás úspešne reprezentovali študenti:

            Odbor 08: Cestovný ruch, hotelierstvo, gastronómia
            Denis Hoferica z 3. A1. miesto a postup do celoslovenského kola

            Odbor 15: Ekonomika a riadenie
            Linda Lengyelová z 3. D – 6. miesto a zvláštna cena za najlepšiu praktickú časť od zástupcov zamestnávateľov

            Odbor 05:  Životné prostredie, geografia, geológia
            Simona Cesnáriková z 3. A – 9. miesto

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a Denisovi držíme palce.

            Ing. Jana Forgácsová

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 42 432 38 42 (sekretariát) +421 42 432 38 63 (zástupkyne) +421 42 432 22 35 (spojovateľka) 0901 918 482 (riaditeľka školy: PhDr. Katarína Dudrová)
      • Jesenského 259/6 017 44 Považská Bystrica Slovakia
      • 00162086
      • 2020712309
      • E-mail učiteľov: meno.priezvisko@oapb.sk (bez diakritiky)
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje