• Súťaž iBobor

          • V dňoch 7.11.2023 a 9.11.2023 sa 130 žiakov našej školy zúčastnilo online celoštátneho kola medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Žiaci súťažili v škole v dvoch kategóriách:

            • Junior (83 žiakov)
            • Senior (47 žiakov)

            V kategórii Junior najlepšie výsledky dosiahli:

            • Adriana Beťáková (1.C) obsadila v konkurencii 12 033 súťažiacich 304.- 366. miesto s percentilom 96,96 %,

            • Matej Rosina (2.D) obsadil 427.-482. miesto s percentilom 95,99 %,

            • Martin Bednár (2.D) obsadil 704.-721. miesto s percentilom 94,01 %.

            V kategórii Senior najlepšie výsledky dosiahli:

            • Jakub Kardoš (3.A) obsadil v konkurencii 5 407 súťažiacich 567.-596. miesto s percentilom 88,98 %,

            • Šimon Šalamún (3.A) dosiahol percentil 81,28 %,

            • Dávid Remšík (4.D) dosiahol percentil 79,29 %.

            Podrobnejšie informácie zo štatistického vyhodnotenia súťaže nájdete na webovej stránke www.ibobor.sk.
            Ďakujeme pedagógom našej školy, ktorí nám pomohli zrealizovať túto súťaž.
            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

          • Projekt Záložka do knihy spája slovenské školy: Hrdinovia detektívnych románov

          • Do 12. ročníka celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy: Hrdinovia detektívnych románov, ktorý vyhlásil Národný inštitút vzdelávania mládeže, sa v školskom roku 2023/24 prihlásilo 244 žiakov zo všetkých tried našej Obchodnej akadémie.

            Detektívky patria medzi obľúbené žánre všetkých vekových kategórií, a tak pre tých, ktorí sa rozhodli zapojiť do projektu, nebol problém po získaní základných informácií o detektívnej literatúre, ktorá je aj maturitnou otázkou, vybrať svojho hrdinu na záložku. Najčastejšie to bol hrdina detektívnych príbehov Agathy Christie Hercule Poirot, ktorý je veľmi vhodnou figúrkou na vizuálne stvárnenie, ďalším v porade obľúbenosti bol Sherlock Holmes  A. Conana Doyla. Objavil sa aj Scooby Doo, Traja pátrači, James Bond, Jacques Clouseau a ďalšie známe postavy detektívok. Pokiaľ ide o vizuálnu stránku záložiek, ukázalo sa, že naši žiaci sú veľmi kreatívni a vytvorili záložky rôznych tvarov s použitím rôznych výtvarných techník. Okrem prvákov žiadne podrobné vysvetľovanie, ako vytvoriť záložku, žiaci nepotrebovali, pretože do projektu sa zapájame už niekoľko rokov.

            V niektorých  triedach si žiaci hlasovaním vybrali tri najkrajšie záložky, ich autori dostali sladkú odmenu. Najkrajšie záložky našich žiakov a žiakov z partnerskej školy sme vystavili na nástenke. Všetci žiaci, ktorí odovzdali svoju záložku a mali záujem o záložku od žiakov z partnerskej školy - Strednej zdravotníckej školy v Žiline, ju dostali od svojej vyučujúcej SJL.

            12. ročník projektu hodnotíme veľmi pozitívne, či už ide o pridelenú tému, počet zapojených žiakov, výber partnerskej školy a spoluprácu s ňou. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto obľúbeného celoslovenského projektu.

            Mgr. J. Gicová

          • Stretnutie so zamestnávateľmi

          • Dňa 30.10.2023 sa na pôde školy uskutočnilo pracovné stretnutie so zamestnávateľmi, s ktorými má škola uzavretú zmluvu o duálnom vzdelávaní. Pozvanie prijali aj Ing. Jana Divinská, zástupkyňa Štátneho inštitútu odborného vzdelávania a Ing. Drahomíra Štepanayová, odborníčka na odborné vzdelávanie zastupujúca stavovskú organizáciu Republikovú úniu zamestnávateľov.

            V súčasnosti má škola uzavretú zmluvu s 21 zamestnávateľmi, učebnú zmluvu má uzavretú 40 žiakov , čo predstavuje cca 37% z celkového počtu žiakov v triedach s duálnym vzdelávaním.

            Cieľom stretnutia so zamestnávateľmi bolo predebatovať obsah a organizáciu praktického vyučovania ale taktiež možnosť participácie zamestnávateľov pri finančnom a materiálnom zabezpečení optimálnych podmienok praktického vyučovania.

            Chcela by som sa v svojom mene aj v mene našich študentom všetkým zamestnávateľom veľmi pekne poďakovať za spoluprácu a pevne verím, že bude pokračovať aj v budúcnosti.

            K. Dudrová

          • Workshop – Reč tela

          • Aj v tomto školskom roku k nám prišiel prednášať Ing. Dávid Vrtaňa, PhD. Dozvedeli sme sa, že gestá človeka sú veľmi presnými ukazovateľmi jeho postojov, myšlienok, túžob a pocitov a nie vždy sú v súlade s tým, čo rozprávame. Prednáška bola veľmi zaujímavá a všetkých nás upútala. Začali sme si viac všímať postoje a pohyby, mimiku tváre ľudí v našom okolí. Dokonca sme začali viac sledovať aj  profesorov, ich gestá a mimiku. Nové poznatky nám uľahčujú rozpoznať, či ľudia naozaj vedia dobre klamať alebo len trošku blafujú. Lektor bol veľmi príjemný a vedel nám hravo a vtipne odprezentovať problematiku neverbálnej komunikácie. Všetci sme boli uchvátený jeho faktami a prednesom. Z Workshopu sme si odniesli príjemný zážitok a super lekciu do života. Chceli by sme sa poďakovať za výbornú prednášku i p. p. Ing. Jane Forgácsovej za jej sprostredkovanie.
            Študenti 3.A, 3.B a 3.C

          • Exkurzia 3.D vo Volkswagene

          • Dňa 08.11.2023 sme išli na exkurziu do Volkswagenu, ktorú nám vybavila pani p. Mikulenková. Náš deň začal stretnutím pred školou a potom sme sa autobusom presunuli do Bratislavy. Vedeli sme, že to bude zaujímavé, ale nečakali sme že až tak. Keď sme dorazili na miesto, tak sme sa rozdelili na 2 skupiny a každý dostal svoje slúchadlá, aby počul sprievodkyňu vo výrobnej hale. Videli sme ako sa vyrábajú podvozky, karosérie a ako to celé funguje. Dozvedeli sme sa, že sa tam nachádza aj stredná odborná škola. Okrem Volkswagenu sa tam vyrábajú ďalšie značky áut, ktoré patria pod Volkswagen. Výlet sme ukončili v nákupnom centre Avion a úspešne sa vrátili domov.
            Chceli by sme sa poďakovať p.p. Mikulenkovej a p.p. Novákovi, ktorí sa rozhodli nás zobrať na takúto exkurziu.
            Natálka a Karin (3.D)

          • Získali sme 2 národné certifikáty kvality eTwinning

          • Srdečne blahoželáme kolegyniam Mgr. Katke MiklošovejPhDr. Mirke Hamárovej k získaniu Národného certifikátu kvality eTwinning. Mgr. Katarína Miklošová pracovala s triedou 2. C na projekte Intelligent smart home – reality or future vision? a PhDr. Miroslava Hamárová zrealizovala projekt Work hard, play hard so žiakmi 4. A.

            Tieto úspechy, spolu s naším titulom Škola eTwinning nás motivujú k ďalšej spolupráci s európskymi školami v platforme eTwinning.

          • Ako vznikla spoločná republika

          • Pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky (28. október 1918) sa trieda 1.C v Považskom osvetovom stredisku v Považskej Bystrici  zúčastnila prednášky na tému „Vznik ČSR alebo kde bolo, tam bolo...vznikla raz jedna spoločná republika.“

            Lektorka Mgr. Lenka Abaffyová, PhD. poukázala, ako vznik tohto štátneho útvaru významne ovplyvnil politický a spoločenský vývoj na našom území. Prednáška bola zameraná na hlavné postavy zahraničného odboja (M. R. Štefánik, T. G. Masaryk), formovanie „československej“ identity doma i v zahraničí, ako aj na dedičstvo tzv. prvej republiky. Zámerom vzdelávacieho podujatia bolo poukázať na dobrodružstvo dejín, na to, že dejinné udalosti nie sú dopredu dané, ale sú často formované odvahou, vytrvalosťou, ale aj náhodami. Príklad osobností z tohto obdobia môže byť inšpiráciou, ako aj my ako občania tohto štátu môžeme osobnou angažovanosťou a občianskou aktivitou spolutvoriť „veľké dejiny“.

          • Naše spoznávanie Londýna a južného Anglicka

          • Študenti jazykových tried  II.A  a III. A sa určite tešili na nový školský rok 2023/24, lebo jeho začiatok sa niesol v znamení poznávacieho zájazdu do Veľkej Británie. Čím bližšie bol 3. október 2023, tým viac sa spomínalo slovo Anglicko. Všetci boli plní očakávania, možno aj obáv pred dlhou cestou, či budú rozumieť rodeným Angličanom, ako to zvládnu v hostiteľských rodinách.

            A utorok 3. október prišiel a s ním rozlúčka s rodičmi, ich posledné dobre mienené rady a prianie šťastnej cesty. Všetci sa tešili, ale aj obávali dlhej cesty autobusom. A tá bola naozaj dlhá – viac ako 20 hodín s krátkymi prestávkami, dlhými kolónami pred Prahou a potom nekonečnou nočnou cestou cez Nemecko, Belgicko a nakoniec čakanie pred tunelom vo francúzskom Calais. Našťastie cesta Eurotunelom pod Lamanšským prielivom trvala len cca 35 minút. Konečne sa nám ráno ukázalo vysnívané Anglicko, celkom príjemné počasie a o hodinu menej na našich mobiloch. Nasledovala cesta do Londýna, samozrejme, ako je všetkým známe, po anglických cestách po ľavej strane, ale pre skúsených šoférov nášho autobusu to bola hračka. A potom zápchy v rannom Londýne, príchod do Greenwichu, ktorým prechádza nultý poludník, krásny výhľad na londýnske mrakodrapy, ktoré sme neskôr videli aj zblízka. Cesta po Temži lodným taxíkom nám ponúkala nádherné výhľady na jednotlivé časti Londýna. A nakoniec sme sa k nim naozaj priblížili, keď sme vystúpili v časti Westminster rovno pred Britským parlamentom. Nasledovali ďalšie známe pamätihodnosti, predieranie sa davmi turistov i Londýnčanov, prichádzala i únava po nepohodlnom a nedostatočnom spánku v autobuse. Ale nás čakali ešte ďalšie známe miesta – Westminster Abbey, Downing Street, Buckingham Palace, Piccadilly Circus, Trafalgarské námestie, West End s galériami, kinami, reštauráciami, kaviarňami, obchodmi so suvenírmi, čínska štvrť, cesta metrom, návšteva Britského múzea s úchvatnými egyptskými múmiami a ďalšími výstavnými exponátmi z celého sveta od najstarších historických období až po súčasnosť. Ale to sme si nemohli nechať ujsť a vychutnali s vypätím posledných síl.

            Blížil sa večer a prvé stretnutie s anglickým rodinami, ktoré nám poskytli prechodný domov v meste Croydon. Ten sa pokladá za súčasť veľkého Londýna, je vzdialený asi 15 km od centrálneho Londýna. S rannými alebo popoludňajšími zápchami cesta tam trvá viac ako hodinu.

            Vo štvrtok ráno prišli všetci študenti vysmiati, spokojní a oddýchnutí, čo znamenalo, že v rodinách bolo všetko v poriadku. Cestou si rozprávali dojmy, ktoré na nich urobili anglické rodiny, bývanie, jedlo. Naša cesta smerovala do grófstva Wiltshire, konkrétne do mesta Salisbury, ktorého dominantou je katedrála s najvyššou vežou v Británii a v ktorej je umiestnený významný dokument Magna Carta, známa aj ako Veľká listina slobôd. Neďaleko mesta sa nachádza jedna z najznámejších a najstarších britských pamiatok Stonehenge, kamenná stavba opradená mýtmi, ktorú treba vidieť na vlastné oči, má svoje čaro  a význam, aj keď sa nám zdá, že je to len pár kameňov pohromade.

            V piatok nám svoju náruč otvorilo mestečko Windsor s impozantným kráľovským hradom, ktorý sme mali možnosť vidieť v televízii, naposledy v deň pohrebu zosnulej kráľovnej Alžbety II. Bol jej obľúbeným víkendovým sídlom, v Kaplnke sv. Juraja na tomto hrade je spolu so svojím manželom aj pochovaná. Peši sme sa dostali aj do Etonu, ktorý je od Windsoru čo by kameňom dohodil. Tu sa nachádza známa public school, chlapčenská internátna škola pre tých, ktorých rodičia sú naozaj bohatí. Niektorých jej študentov sme mohli vidieť na ceste do školy. Chodia oblečení akoby išli na koncert vážnej hudby alebo do divadla na premiéru. Je to skrátka britská vyššia trieda a možno sme videli aj budúceho britského premiéra, lebo mnohí britskí premiéri a ministri navštevovali školu v Etone a potom prestížnu univerzitu v meste Oxford alebo Cambridge. A veru aj Oxford sme v ten istý deň navštívili. A ten nás naozaj očaril, niektorých dokonca viac ako samotný Londýn. Nádherné historické, ale udržiavané budovy univerzity, krásne záhrady, obchody, kaviarne, veľa mladých ľudí. Mnohí určite zatúžili po tom, aby tu mohli študovať. Štúdium v Anglicku na vysokej škole a ešte na prestížnej, akou Oxford určite je, nie je vôbec lacné! Navštívili sme New College, ktorá, ako by z jej názvu vyplývalo, nie je nová, ale jedna z najstarších v Oxforde. Tu, ako aj na iných miestach v Británii, sa natáčali niektoré scény z Harryho Pottera.

            Posledný deň sme sa rozlúčili s našimi rodinami a opäť si to namierili do Londýna, tentokrát prebádať jeho časť City, kde sa nachádza St. Paul´s Cathedral, hrad  Tower, most Tower Bridge, moderné mrakodrapy, ktoré majú  prezývky podľa svojho tvaru. Najvyšší sa volá Shard, čo v preklade znamená črepina a takú poriadne veľkú črepinu aj naozaj pripomína. Do interiérov Toweru sme sa aj pozreli, vypočuli si zaujímavý, občas hrôzostrašný, občas vtipný výklad beefeatera, strážcu Towera, vystáli si v rade na korunovačné klenoty, hľadali havrany, ktoré predstavujú okrem beefeaterov ďalšie symboly Towera. Bola sobota, extrémne plný Londýn, pretože poobede sa v Londýne konal futbalový zápas, puby vo vnútri aj pred nimi plné ľudí, podobne preplnený bol aj jeden z najstarších trhov s potravinami Borough Market v časti Southwark. Tu sme si mnohí vychutnali pravé a najlepšie anglické fish and chips, predierali sa davmi ľudí a hľadali voľné miesto, ale to bolo skutočne nemožné. Ešte posledné nákupy, darčeky pre rodinu a kamarátov, cesta metrom k O2 Aréne, kde nás čakal náš autobus a potom jazda domov, tentokrát trajektom. Cesta moderným trajektom trvala dlhšie ako Eurotunelom, ale bola pohodlnejšia, konečne bez davov ľudí, mohli sme oddychovať, prechádzať sa, prípadne ísť na vonkajšiu palubu, ale veľa sme toho nevideli, len vysvietený anglický Dover a neskôr francúzske pobrežie, keď sme sa po dvoch hodinách približovali ku Calais. Potom sa všetci nepohodlne uložili na sedadle v autobuse, spali-nespali a plní zážitkov  sa tešili domov na svoju pohodlnú posteľ. Určite si mnohí povedali, ako si aj ja stále hovorím, keď opúšťam Anglicko, že sa sem ešte vrátia, ale už určite nepocestujú autobusom.

            Misia splnená, videli sme, čo bolo naplánované, orientovali sme sa sami po Londýne i Oxforde a nestratili sa, cestovali najstarším metrom na svete, skúsili fish and chips, typické anglické raňajky, anglické sendviče, dorozumeli sa v obchode, v rodinách, kúpili si niečo pre seba i príbuzných.  

            See you again Britain!

            J. Gicová

            Postrehy niektorých študentiek, ktoré sa zúčastnili poznávacieho zájazdu:

            Lucia B., III. A: „24-hodinovú cestu autobusom sme hravo zvládli, v Londýne sme videli najznámejšie pamiatky, navštívili sme aj ďalšie známe mestá a miesta ako Oxford, v ktorom sa nám veľmi páčilo, krásne Salisbury s dominantnou katedrálou, prehistorický Stonehenge, jednu z najznámejších pamiatok Anglicka, a kráľovský Windsor, víkendové sídlo kráľovskej rodiny. Domov sme prišli spokojní, plní zážitkov a nových skúseností.“

            Lenka Š., III. A : „Za mňa bolo v Londýne super. Videli sme veľa nových vecí a odnášame si odtiaľ úžasné zážitky. Cesta bola síce náročnejšia, ale stálo to za to.“

            Romana H., III. A: „Mali sme možnosť využiť anglický jazyk v praxi a s rodenými Angličanmi. Rodiny boli veľmi starostlivé, komunikatívne a priateľské.“

            Mirka B., III. A: „Londýn bol preplnený, dokonca viac než som čakala, ale ostatné miesta boli pokojnejšie. Oxford mal svoje čaro, ukryté hlavne v historických budovách, obchodíkoch a krásnych záhradách.“

            Natália F., II. A: „Výlet do Anglicka bol rozhodne nezabudnuteľný zážitok. Od nastúpenia do autobusu až po návrat domov. Mnohí sme sa báli britského prízvuku či rodín, v ktorých sme bývali, no zvládli sme to úžasne. Okrem návštev pamiatok sme si overili aj našu angličtinu a orientáciu pri poznávaní Londýna.

            Martina D., II. A: „Tento výlet nám dal veľa úžasných zážitkov a skúseností. Spoznali sme Londýn, jeho pamiatky,  ale aj anglické hostiteľské rodiny a ich život. Veľmi sme si to tam užili.“

            Žaneta L., II.A: „Cesta do Anglicka bola celkom vyčerpávajúca, ale Anglicko stálo za to. Londýn je pekné, veľké mesto, úplný opak Považskej Bystrice. Oxford bol zo všetkých miest najlepší, pretože tam bolo veľa vecí, ktoré sme mohli navštíviť na jednom mieste, ale zároveň to bolo pokojné mesto.“

            Sonja R., II. A: „Zájazd do Anglicka bol úžasný! Navštívili sme krásne pamiatky, ochutnali skvelé jedlo a spoznali priateľských ľudí.“

            Karolína S., II. A: „Počas niekoľkých dní v Anglicku sme toho videli veľa. Aj keď sme sa každý deň nachodili, pamiatky boli krásne. Bolo dobré vidieť anglickú kultúru, architektúru a spôsob ich života. Aj keď sme sa najskôr obávali, aké to bude, nakoniec bolo všetko v poriadku. Vidieť, ako Angličania žijú, aké sú ich domy, bol tiež zážitok.“

             

          • Študenti OA na Erasmus+ v Brémach

          • Nemecké mesto Brémy sme navštívili v dňoch 9. 10. - 13. 10. 2023. Boli sme ubytované v príjemnom hoteli aj s ostatnými študentmi z Nórska, Holandska a Nemecka. Počas celého pobytu sme mali zabezpečenú stravu, súčasťou ktorej boli tradičné nemecké jedlá, ktoré nás nesklamali.
            Každý deň bol pre nás prichystaný celodenný program, ktorý obsahoval rôzne aktivity na spoznávanie sa.
            Po celom meste sme sa prepravovali električkami alebo peši. Mesto pôsobilo veľmi historicky a očarujúco a videli sme veľa kultúrnych pamiatok.
            Počas nášho pobytu sme navštevovali nemeckú školu Helmut Schmidt Schule, v ktorej sme spoznali nový školský systém a absolvovali všetky skupinové aktivity. Prezentovali sme našu vlastnú prezentáciu na tému "Working culture", v ktorej každá krajina hodnotila svoju pracovnú kultúru a nakoniec sme porovnávali, čo majú krajiny spoločné a čo odlišné.
            Súčasťou programu bola aj exkurzia v 3 rôznych nemeckých firmách. Rozdelili nás do 3 zmiešaných medzinárodných skupín. Našou úlohou bolo pripraviť si zaujímavé otázky na  vedenie firmy. Po exkurzii sme si v brémskom Europa Punkt- mieste určenom na projekty Erasmus- vymenili poznatky z návštevy firiem. Učitelia z projektu Erasmus+ si pre nás pripravili mnoho prekvapení ako napríklad darček od školy pre každého, večeru na lodi, zábavný minigolf a mhohé ďalšie.
            Sme veľmi vďačné za túto príležitosť a za to, že si nás pani profesorky PhDr. Miroslava Hamárová a Mgr. Tatiana Richardson vybrali do tohto projektu. Neváhali by sme ísť znova na podobnú aktivitu, všetkým študentom školy odporúčame zažiť podobnú skúsenosť a nájsť si priateľov z iných európskych krajín.

            Emma, Sophi, Aba, Peťa (3. C), Terka, Janka (3. D)

          • Erasmus days na Obchodnej akadémii

          • #erasmusdaysSK
            #erasmusplusSK
            #erasmusdays

            Týždeň Erasmusdays prebiehal v dňoch 9.10.- 13.10.2023. Škola Obchodná akadémia Považská Bystrica sa zapojila do projektu Zelený Erasmus upratovaním a čistením okolia školy. Šiesti študenti a dvaja pedagógovia sa zúčastnili mobility projektu GNSN - Growing New Sustainable Networks v projekte Erasmus+. Počas týždňa prispievali na sociálne stránky školy a informovali o aktivitách prebiehajúcich v meste Brémy. Okrem práve vycestovaných študentov aj študenti absolvujúci štúdium v zahraničí prezentovali svoje skúsenosti svojim spolužiakom.
            PhDr. Miroslava Hamárová

          • Okresné kolo stredných škôl v cezpoľnom behu

          • V stredu 11. 10. 2023 sa v areáli "Slavojka" uskutočnilo OK v cezpoľnom behu. Medzi zúčastnenými boli aj bežci z našej školy. Súťažili študenti 6 stredných škôl v kategóriách chlapci a dievčatá. Medzi dievčatami zvíťazila naša študentka 1. ročníka B. Pavlisová (1.A), ktorej srdečne blahoželáme.
            Školu výborne tiež reprezentovali dievčatá: L. Čelková (3.A, 5. miesto), M. Katreňáková (4.C, 9. miesto), E. Jakubíková (2.D), L. Lengyelová (4.D) 11. resp. 12.miesto.

            V súťaži chlapcov sme boli menej úspešní, obsadili sme stred bežeckého poľa a našu školu reprezentovali Š. Kubiš (2.D, 10.), D. Židek (3.D, 11.), Z. Galánek (2.A, 13.), M. Valient (1.D, 14.), A. Hollý (3.D, 16.).

          • Európsky deň jazykov 26.09. – 02.10.2023

          • Cieľom Európskeho dňa jazykov je povzbudiť študentov, aby sa učili cudzie jazyky, pretože jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia.
            Na našej škole prebiehal tento projekt od 26.09. do 02.10.2023. Na hodinách anglického, nemeckého a ruského jazyka si vyučujúci spolu so žiakmi pripomenuli tento deň prostredníctvom rôznorodých aktivít.
            Pripravili si a následne vytvárali rôzne projekty, jazykové aktivity, kvízy a hry. Cez jazykový rodostrom si zopakovali jazyky, ktorými sa hovorí v EU, na slepú mapu Európy vpisovali hlavné mestá, názvy krajín a jazyky, ktorými sa hovorí v týchto krajinách. V diskusii rozprávali o zážitkoch z pobytu v niektorých krajinách. Kvízy boli zamerané na vedomosti o európskych krajinách, národných jazykoch, kultúrnych a geografických zaujímavostiach. Niektoré skupiny žiakov vytvorili postery, na ktoré vyhľadali bizarné, nezvyčajné, idiomatické, najpoužívanejšie a medzinárodné slová.

            Netradičnú hodinu nemeckého jazyka si pripravila p. riaditeľka K. Dudrová. Žiaci pracovali na stanovištiach a hodina sa niesla v duchu Oktoberfestu, najväčšej ľudovej slávnosti na svete, a p. riaditeľka viedla hodinu v tradičnom bavorskom kroji, v Dirndl. Žiaci riešili úlohy v súvislosti s Oktoberfestom, pracovali s cestovným poriadkom Berlína a učili sa orientovať v meste, sami skladali krátke skladby v štýle hiphopu a pomocou trimina si zopakovali základné komunikačné frázy.

            Pod vedením p. prof. Pirošovej sa žiaci na hodine nemeckého jazyka venovali momentálne populárnej technike maľovania putovných kameňov. Samotnému maľovaniu predchádzal návrh výtvarného spracovania na papierovú maketu a počas víkendu si každý žiak vyhľadal vo svojom okolí vhodný kamienok. V kreatívnej atmosfére vzniklo niekoľko jedinečných originálov, ktoré sa už čoskoro vydajú na cestu do sveta. Jedno farebné autíčko ich zavezie do nemecky hovoriacich krajín a nám už len ostáva dúfať, že náhodným nálezcom urobia radosť, prípadne budú impulzom pre vznik nových medzinárodných priateľstiev. Na väčšine kamienkov totiž autori zanechali kontaktné údaje (instagram) alebo registračné číslo. Gute Reise, unsere bemalte Steine!

            Učitelia CUJ a aj žiaci si tieto netradičné hodiny užili a vyhodnotili ich ako zábavné, ale zároveň aj poučné. Ďalší rok si tento týždeň určite zopakujeme, pretože učenie sa cudzích jazykov a jazykovej rozmanitosti je kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva a porozumenia medzi národnosťami EU.

            Známy anglický umelec Edmund de Wall o učení sa jazykov povedal: „S jazykmi ste všade doma.“

            PaedDr. L. Slaziníková, J. Kardoš (3. A)

          • Nezábudka

          • Dňa 4. 10. 2023 sa študenti OA v Považskej Bystrici zúčasnili verejnej zbierky "Nezábudka" - Liga za duševné zdravie. Žiaci chodili po uliciach a do prenosných pokladničiek vyberali dobrovoľné príspevky, ktoré následne odovzdali na linku dôvery NEZÁBUDKA.

          • Európsky týždeň športu

          • 29.9.2023 prebehol na našej škole Deň športu ako súčasť medzinárodnej akcie, ktorá prebieha pod záštitou Európskej komisie. Tento deň všetky triedy okrem štvrtákov absolvovali turistickú vychádzku do okolia Považskej Bystrice. Každá trieda mala naplánovanú trasu, ktorú mali prejsť a počas nej mali študenti splniť 3 zadané úlohy. Trieda s najväčšou účasťou bola odmenená aj sladkou odmenou.

          • Exkurzia v štátnom archíve

          • V dňoch 26. 9.  a 4. 10. 2023  boli triedy 3. A a 3. D so svojimi vyučujúcimi predmetu PEJ Ing. J. Tvrdou, Ing. J. Galbavou a Ing. A. Klabníkovou v Štátnom archíve v Považskej Bystrici. Žiaci si teóriu z písomností a archívnictva, ktoré mali na hodinách písomnej a elektronickej komunikácie, spestrili o praktické informácie.

            V archíve nás privítala a o jeho histórií a vzácnych dokumentoch informovala vedúca archívu Mgr. Hollá. Potom sa nám venovala Mgr. Košová, ktorá hovorila o práci archívu, písomnostiach, genealógií, postupe pre bádateľov pri hľadaní písomností, úložných dobách písomností podľa Zákona o registratúrach a pod.

            Z množstva vzácnych exemplárov s historickou hodnotou sme videli napríklad listinu o udelení erbu mestečku Lednica z roku 1465 a pergamenovú erbovú listinu Domaniže z roku 1559.

            Dozvedeli sme sa, že archív má 3 poschodia, 3,5 km archívnych dokumentov, ale aj čo je chronológia, heraldika, sfragistika, diplomatika a pod.

            Ďakujeme archívu, že nám umožnil exkurziu, za odborný výklad, zaujímavé informácie a ukážky historických dokumentov, za prehĺbenie vedomostí o písomnostiach, archívnictve a aj dejinách nášho regiónu a tiež za informácie o možnosti a spôsobe využitia ich fondu.

            Ing. Tvrdá

          • Národná cena kariérového poradenstva 2023

          • Národná cena kariérového poradenstva predstavuje jedinečnú príležitosť pre poskytovateľov kariérového poradenstva na Slovensku zviditeľniť svoju prácu, získať cennú spätnú väzbu od odborníkov a načerpať mnoho inšpirácii pre svoj ďalší rozvoj.

            Do súťaže som sa prihlásila s projektom: „Aplikácia Zákonníka práce v praxi.“. Môžem ho charakterizovať asi takto:

            „Na hodinách predmetu Spoločenská komunikácia a svet práce okrem iného vyučujeme aj ustanovenia Zákonníka práce. Do svojej práce učiteľa vnášam netradičné formy vyučovania, ktoré zvyšujú záujem mládeže o preberané učivo. Cieľom je žiakov upútať a motivovať k práci tým, že sa v školskej lavici stretnú so situáciami, ktoré vychádzajú z ich budúceho pracovného života. Hlavným prínosom takéhoto spôsobu učenia je praktická aplikácia zákona na skutočný život, schopnosť vedieť prečítať paragrafy zákona tak, aby ich žiaci vedeli použiť vo svojom živote. Projekt je jedinečný v tom, že žiaci majú možnosť už v škole hrať rolu zamestnanca alebo zamestnávateľa a pripraviť sa tak na životné situácie, ktoré ich môžu postretnúť. Vidia aplikáciu zákona v praxi a skutočné doklady. Ide o prenesenie skutočného života do školského prostredia. Aktivita rozvíja zručnosti pre riadenie vlastnej kariéry. Je to práve  v tom, že každý občan je aspoň raz vo svojom živote zamestnanec. Mal by vedieť základné ustanovenia, ako je správne doručovanie písomností, čo je to pracovná zmluva a aké má náležitosti, čo je to skúšobná doba a kedy sa predlžuje a podobne. Základom je, aby tieto vedomosti dostali žiaci v škole, alebo, aby aspoň vedeli, že existuje zákon, v ktorom sa to píše a vedeli si to tam nájsť, keď to budú potrebovať.“ 

            Odborná porota v tejto súťaži rozhodla, že aj toto je jeden zo spôsobov, ako sa môže realizovať kariérové poradenstvo na školách na Slovensku. Je dôležité len začať. Nápadom sa medze nekladú.

            https://drive.google.com/file/d/1mLNtwMf-XAFuT5IB1b1URri4Kt9fVI2K/view?pli=1

            Miriam Lidajová

          • Obchoďáci v Nízkych Tatrách

          • V piatok 29.septembra sa plný autobus Obchodnej akadémie PB vydal na turistiku na Chopok a Ďumbier.

            Veľmi sa nám páčilo pojdeme aj o rok. Bola to celkom náročna túra pre nás všetkých ale je to jeden s najlepších zážitkov a najkrajších, krásne výhlady, príjemní učitelia, všetci mame svalovicu ale o tom to je. S.K. (1. D)

            Výhľad z lanovky, ktorou sme išli na Chopok nás ohromil. Bol to nádherný pohľad. Rovnako pekné výhľady boli aj zo samotných vrcholov Chopku a Ďumbiera. Cestou späť sme išli po úzkych kamenistých chodníkoch, takže sme museli byť ostražití. Bol to super zážitok a výlet sme si veľmi užili.E.K. (2. C)

            Túra bola veľmi pekná, krásne výhľady, aj počasie vyšlo na jednotku. Nemôžem nič vytknúť napriek tomu, že sme čakali, že to bude viac menej prechádzka, po túre som bola spokojná, že som sa zúčastnila. Určite sa zúčastním aj budúci rok s veľkou radosťou. Teším sa a ďakujeme. T.K. (3. D)

          • Európsky športový deň s 2. D

          • Dňa 29. septembra 2023 sme sa s profesormi Ing. M. Apoleníkom a Ing. P. Kvaššayom zúčastnili turistiky z obce Podskalie. Stretli sme sa pri dome kultúry v PB odkiaľ sme sa v malom počte vyviezli autobusom do obce Podskalie a mohli sme začať našu cca 9,5 kilometrovú túru. Naším cieľom bolo prejsť z obce Podskalie cez les do Horného Moštenca až na Rozkvet. Keďže navigáciu mali pod palcom moji spolužiaci, tak nemohlo chýbať ani menšie zapochybovanie o správnej trase či neočakávanom „drastickom“ stúpaní do kopca. Našou cestou nás sprevádzali kravičky, kone, ovce, ručanie jeleňov a spev vtáčikov.  Našťastie sa nám nič nestalo, odniesli sme si veľa krásnych a vtipných zážitkov, navigačné schopnosti a aj lepšie vzťahy s profesormi. Veľmi sme si to užili. Ďakujeme.
            Iveta Furová, 2. D

          • Župná kalokagatia

          • V stredu 27. 9. 2023 sa v trenčianskom lesoparku Brezina uskutočnila súťaž v brannom behu družstiev pod názvom Župná kalokagatia. Našu školu reprezentovali 6 študenti, ktorí sa medzi ďalšími 16 strednými školami trenčianskeho kraja vôbec nestratili. Družstvo v zložení M. Mališ, B. Urgoš, M. Ješík, A. Janíková, L. Lengyelová obsadilo skvelé 4. miesto, za čo im ďakujeme a gratulujeme.

          • Dualisti na Profesia Days v Žiline

          • Dňa 18. septembra 2023 sme sa ako študenti 3. C triedy duálneho vzdelávania zúčastnili najväčšieho festivalu príležitostí na Slovensku - Profesia days.

            Dom odborov
             sa premenil na miesto plné inšpirácie s možnosťou otestovať a rozvíjať zručnosti, či nájsť svoje vysnívané uplatnenie. V atraktívnom priestore  nás čakalo 50 vystavovateľov, profesijné poradenstvo aj nové životné príležitosti.

            Profesia days  bolo miestom, ktoré nám výrazne dopomohlo zorientovať sa na trhu práce, otestovalo naše predpoklady, a v neposlednom rade prinieslo množstvo zaujímavých pracovných príležitostí.

            Odniesli sme si množstvo podnetných  informácií, poznatkov a taktiež darčekových predmetov. Túto akciu odporúčame všetkým študentom.

            Ing. Kerepecká,  Ing Mináriková

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 42 432 38 42 (sekretariát) +421 42 432 38 63 (zástupkyne) +421 42 432 22 35 (spojovateľka) 0901 918 482 (riaditeľka školy: PhDr. Katarína Dudrová)
      • Jesenského 259/6 017 44 Považská Bystrica Slovakia
      • 00162086
      • 2020712309
      • E-mail učiteľov: meno.priezvisko@oapb.sk (bez diakritiky)
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje