• Workshop – Emócie v marketingu

          • Emócie človeka predstavujú prvý dojem, čomu práve venujeme svoju pozornosť. Práve preto je dôležité aj v marketingu stavať na emóciách. Reklamou sa dá vyvolať napríklad pocit šťastia, ale aj smútok, strach či prekvapenie. Hnev môže byť tiež použitý v reklame, pretože vyvoláva naliehavú potrebu konať. Správne vytvorená reklama má cieľovú skupinu inšpirovať k činom, aby nasledovala svoje sny a túžby.

            Workshop sa nám veľmi páčil. Zistili sme, s akými emóciami pracovať, aby si ľudia zapamätali našu reklamu. Dozvedeli sme sa aj to, ako rozpoznať skutočný smútok od toho falošného. Akú dôležitú úlohu zohrávajú farby pri vytváraní firemného loga. Ďakujeme Ing. Dávidovi Vrtaňovi z n. o. Mladý podnikavec a tešíme sa na ďalšie workshopy.

            Ing. Jana Forgácsová a študenti 2. ročníka

          • Obchodná akadémia na Jilemnického jarnej 25-ke

          • Krásnu nedeľu 14.4. sme strávili ako dobrovoľníci na slávnej Jilemnického 25-ke. Pomáhali sme organizátorom z klubu turistov pripraviť podujatie, ktorého sa tento rok zúčastnilo 4476 registrovaných turistov. Predávali sme tombolové lístky, losovali tombolu, usmerňovali a informovali účastníkov, vyjedali výborné koláčiky a guláš, spievali do mikrofónu Kukulienku héliovými hlasmi, postretali kamarátov, príbuzných, učiteľov, spolužiakov, a veru aj hľadali majiteľov zatúlaných psov.  Po práci sme si urobili prechádzku po časti trasy a omočili nôžky v bazéne v kempe. Tak zas o rok sa na vás budeme tešiť, priatelia.
            Jana Valjašková, Sabína Batěková, Natália Pastorková, Stela Bauerová, Lucia Tamášiová, Aneta Cipková, Roman Valient

          • 2 % pre Obchodnú akadémiu

          • Vážení kolegovia, rodičia, priatelia školy,

            opäť prišiel čas, kedy ako riaditeľka školy môžem „zabojovať“ o Vaše 2% zo zaplatenej dane našej i Vašej škole – Obchodnej akadémii Považská Bystrica.

            Finančné prostriedky v našom rozpočte sú veľmi obmedzené a žiaľ nepostačujú na krytie nákladov spojenými s aktivitami, ktoré naša škola ponúka a vďaka ktorým sa teší veľkému záujmu o štúdium u nás zo strany uchádzačov. O tzv. daňovú asignáciu sa uchádzame, aby sme i naďalej mohli podporovať aktivity našich žiakov, či už vo vedomostných alebo športových súťažiach, výmenných pobytoch a iných školských i mimoškolských aktivitách a neustále modernizovať vyučovací proces. Aj vďaka Vašim 2% môžeme financovať našim prvákom kurz bežkovania, prispieť im na zahraničného lektora, na zahraničné pobyty, exkurzie, odmeny pre študentov.

            Už niekoľko rokov spolupracujeme s Nadáciou Spoločne pre región so sídlom Framborská 12, 010 01 Žilina, ktorá výber formálne zabezpečí a túto službu vykonáva pre nás zadarmo. Ak sa rozhodnete darovať 2% z dane z Vášho príjmu Obchodnej akadémii v Považskej Bystrici, poprosím Vás o doručenie týchto dokumentov:

            • Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov (ak ste zamestnanec/zamestnankyňa, toto Vám dá Váš zamestnávateľ vyplnené a potvrdené)
            • Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2% zaplatenej dane z príjmov.pdf (vpisovateľné PDF, dostupné po kliknutí)
            • V prípade, že si daňové priznanie robíte sami, prosíme o doloženie prefotenej časti s Vašim podpisom tohto daňového priznania v ktorom uvádzate, že 2% zaplatenej dane darujete Nadácii Spoločne pre región.
            • Ak máte istotu, že Vyhlásenie je správne vyplnené, môžete ho spolu s Potvrdením o zaplatení dane (ktoré dostanete od svojho zamestnávateľa) zaniesť priamo na Daňový úrad. Fotokópiu Vyhlásenia môžete vhodiť do schránky v budove školy, alebo mailom zaslať na adresu anna.kudelcikova@oapb.tsk.sk.
            • Tlačivká na 2% si môžete vyzdvihnúť aj u nás v škole u pani Kudelčíkovej.

            Finančné prostriedky získané z daňovej asignácie sú zdrojom financovania Výboru rodičov Obchodnej akadémie Považská Bystrica, sú rodičmi schvaľované a pravidelne kontrolované.

            V prípade akýchkoľvek otázok môžete kontaktovať pani Annu Kudelčíkovú na: anna.kudelcikova@oapb.tsk.sk alebo na telefónnom čísle 0903 568 990.

            Veľmi pekne Vám ďakujem v svojom mene i v mene mojich kolegov a našich žiakov za spoluprácu a Vašu podporu.

            S úctou a pozdravom

            PhDr. Katarína Dudrová
            riaditeľka školy

            Príloha: Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2% zaplatenej dane z príjmov.pdf

          • Konformista – divadelné predstavenie

          • Dňa 4. apríla 2024 sa triedy 1.A a 1.C zúčastnili na divadelnom predstavení v SND v Bratislave s názvom Konformista.
            Toto predstavenie nám odkrylo príbeh muža, ktorého niekoľko zvláštnych udalostí v detstve priviedlo k neodbytnej myšlienke o vlastnej nenormálnosti. Aby sa zbavil trýznivého pocitu odlišnosti od svojho okolia, zameral sa na vytváranie svojho života podľa štandardnej šablóny a chcel tak nájsť pokoj a životnú rovnováhu... V tejto hre sa objavila celá plejáda našich obľúbených slovenských hercov, mladších i tých starších, ako sú napríklad Juraj Loj, Anežka Petrová, Henrieta Mičkovicová, Martin Huba a mnoho ďalších...

            Ďakujeme našim skvelým pani učiteľkám, ktoré nám umožnili vidieť krásy slovenského umenia a herectva na vlastné oči. Zároveň však dúfame, že opäť dostaneme takú skvelú príležitosť zúčastniť sa divadelného predstavenia v Bratislave. Skrátka máme radi  herecké umenie a už sa tešíme na ďalšie predstavenie!

            Karolína Obšivanová (1.A)

          • Aj v škole sa dá cítiť dobre

          • Workshop, organizovaný v rámci projektu eTwinning, s názvom Fell well, listen to ambient music, opäť dokázal, že škola je miestom, kde sa môžu učitelia aj študenti cítiť dobre. Dňa 20. 3. 2024 zavítal na našu školu známy ambientný hudobník Boris Čellár.
            Svoje majstrovstvo nám predviedol na workshope, ktorý pozostával z dvoch častí. Najskôr priblížil ambientnú hudbu, jej vznik v prítomnom okamihu a silu improvizácie s hudobnými ukážkami. Potom predstavil svoj hudobný nástroj WoodPack, jeho výrobu, muzikoterapeutické účinky na našu myseľ, využitie pri meditácii. Taktiež nám ukázal, ako môžeme jednoducho zrelaxovať po náročnom dni, zahĺbiť sa do seba, vyčistiť si myseľ a naplno vnímať prítomný moment tohto nezvyčajného hudobného zážitku.

            V druhej časti praktického workshopu sa študenti učili hrať na tento hudobný nástroj. Užili si ho v 3 setoch v 7-členných skupinách po 15 minút. Bol to pre nich nezabudnuteľný hudobný zážitok a mnohí zistili, že aj tí, ktorí nemajú muzikálne nadanie sa dokážu naučiť hrať na tento jedinečný hudobný nástroj.
            Ďakujeme pánovi Čellárovi, že si našiel čas na zrealizovanie takéhoto workshopu a tiež naše ďakujem patrí vedeniu školy.

            Mgr. Katarína Miklošová

          • Nadšení a zdokonalení (jazykové týždne)

          • Po roku k nám opäť zavítali anglickí lektori, tentokrát Mark, Adam, Galina a William.
            Jazykové triedy 1. A, 2. A, a taktiež 2. C a 2. D sa zúčastnili v dňoch 26. 2. – 1. 3. a 4. 3. – 8. 3. jazykového týždňa, na ktorý sme sa nesmierne tešili. Veľa sme komunikovali, hrali sa rôzne hry, vytvorili sme vlastný výrobok, ktorý sme museli následne predať, ale i veľa ďalších zaujímavých aktivít.

            I keď sme denne strávili 5 hodín rozprávaním po anglicky, vôbec nám to neprekážalo, ba naopak, každý deň sme sa na hodiny tešili a boli sme zvedaví, čo pre nás naši lektori pripravia.
            Naše komunikačné zručnosti v angličtine sa určite zdokonalili, dokonca i tí, ktorí sa na začiatku rozprávať báli, vyšli zo svojej komfortnej zóny a po prvom dni už ,spíkovali , bez väčších problémov.
            Týždeň strávený netradičnou formou výučby sa nám páčil, naozaj sme si ho užili!

            Ďakujeme lektorom i našim učiteľkám za príjemnú skúsenosť a už teraz sa tešíme na ďalší jazykový týždeň niekedy nabudúce!

            O tom, že sa nám jazykový týždeň páčil, svedčia i výroky študentov:

            „It was a great experience! We would definitely do it again. 10/10 recommendation!“

            „I liked Adam. He had an enjoyable and effective teaching approach.“

            „I liked Mark. He tried to make us talk as much as possible and he also made us laugh.“

            „Last week was pretty funny and great! We had so many interesting activities!“

            „I really enjoyed this week. We learned a lot of new things and have fantastic experience!“

            „I hope we will have a week like this again. A big thank you!“

          • Sme si rovní?

          • Dňa 25. marca 2024 sa trieda 1. C zúčastnila prednášky a besedy v Považskej knižnici v Považskej Bystrici na tému „Rodová rovnosť“. Vzdelávanie viedol Mgr. Tomáš Földes, pracovník Slovenského národného strediska pre ľudské práva v Bratislave. Prednáška a následná beseda reagovala na otázky: Čo je diskriminácia? Ktorí ľudia na Slovensku sú najčastejšie diskriminovaní? Prečo majú ženy menšie platy ako muži? Je vo vašom okolí nejaký muž na rodičovskej dovolenke? Kto to má ťažšie pri skĺbení rodinných a pracovných povinností, muži či ženy? Stratili sa ženy z histórie? A majú vôbec ženy a muži v spoločnosti rovné postavenie, príležitosti či práva?

            Aktivita pomohla žiakom  orientovať sa v otázke rovnakého zaobchádzania a  rovnakých príležitostí.

          • Global Money Week

          • Naša škola sa tento rok pridala k celosvetovej kampani Global Money Week (GMW.) Kampaň už dvanásty krát pripomína dôležitosť finančného vzdelávania. Koordinátorom projektu je Národná banka Slovenska. Cieľom kampane je, aby boli mladí ľudia od útleho veku finančne uvedomelí a naučili sa robiť správne finančné rozhodnutia.
            Počas týždňa od 18. do 24. marca 2024 sme realizovali Malú maturitu pre žiakov IV. ročníkov. Úspešné riešiteľky školského kola Olympiády Mladý účtovník sa zúčastnili 1. kola organizovanej firmou Kros Žilina. Žiaci I. C a II. C riešili 4 vyučovacie hodiny kreatívne úlohy týkajúce sa ochranných prvkov eurobankoviek, mzdy, ľudskej práce, chudoby a podnikového rozpočtu. Žiaci IV. D triedy riešili úlohy zamerané na investovanie do podielových fondov a neformálnym spôsobom sa oboznámili o činnosti Burzy CP v Bratislave.

          • Mini-veľtrh vysokých škôl ALMA MATER 2024

          • V utorok 19. marca sa žiaci 3. D triedy zúčastnili mini-veľtrhu ALMA MATER 2024 – miesto, kde si nájdeš svoju univerzitu v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda Trenčín. Podujatie pripravilo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, ktoré podujatie organizuje v každom krajskom meste na Slovensku. Na podujatí bola žiakom predstavená štipendijná schéma „Študuj doma, Slovensko ťa odmení“. Projekt spája študentov s vysokými školami na Slovensku. Žiaci na podujatí stretli zástupcov  slovenských vysokých škôl, spoznali študijné odbory, ktoré školy ponúkajú, celý systém ako štúdium prebieha, informácie o internáte a podmienky prijímacieho konania.  Mohli sa spýtať na podrobnosti a benefity štúdia na danej škole. Zároveň získali na veľtrhu informácie o štipendijnej schéme, prostredníctvom ktorej budú môcť získať minimálne 9 000 € na štúdium na vysokej škole na Slovensku a v niektorých prípadoch až 16 500 €. Touto cestou chce MŠVVaM SR pomôcť žiakom s výberom vysokých škôl, prispieť k zníženiu odlivu mozgov zo Slovenska, zvýšiť povedomie o slovenských vysokých školách.

            Ing. Zuzana Mikulenková

          • Týždeň športových súťaží

          • Týždeň  18. – 22. marca 2024 bol bohatý na športové súťaže a v nich naša škola zaznamenala striedavé úspechy.
            Najúspešnejší boli naši basketbalisti, ktorí zvíťazili v OK a porazili všetky považskobystrické stredné školy a týmto postúpili do regionálneho kola.
            Druhý významný úspech pre školu získala Eva Jakubíková (2.D) v silovom 5-boji na súťaži v Púchove, kde obsadila 1. miesto v regionálnom kole a postúpila do krajského kola, ktoré sa bude konať v Novom meste nad Váhom.
            Menej úspešní boli naši florbalisti a florbalistky v OK, kde po tuhom boji obsadili 4. resp. 2. miesto. Posledné umiestnenie zaznamenali naši chlapci v silovom 5-boji, kde vo veľmi vyrovnanej súťaži obsadili 5. miesto v súťaži družstiev. Výsledok, ktorý dosiahli, by v minulom roku znamenal víťazstvo v tejto súťaži.

          • Obvodné kolo SOČ

          • Dňa 7. marca 2024 prebiehalo na našej škole obvodné kolo 46. ročníka súťaže Stredoškolskej odbornej činnosti pre okresy Považská Bystrica, Ilava a Púchov. Svoje práce prezentovalo 47 študentov v 6. súťažných odboroch. Každá odborná hodnotiaca komisia si vypočula zaujímavé prezentácie, nechýbali inšpiratívne videá i vlastnoručne vyrobené modely. V dvoch  komisiách sme mali zastúpenie aj z našej školy Mgr. Dašu Smädišovú a PaedDr. Miroslava Skladaného. Z každého odboru postúpilo päť prác do krajskej prehliadky SOČ.
            Ing. Jana Forgácsová – koordinátor SOČ, člen krajskej komisie SOČ

          • Keď je programovanie FUN

          • Súčasťou Dňa otvorených dverí na našej škole bolo aj predstavenie tried so zameraním na rozšírené vyučovanie informatiky. Žiaci 9. ročníkov mohli vidieť prezentáciu našich študentov 1. až 3. ročníka. Študenti si pripravili prezentovanie viacerých tém, ako hranie sa s robotmi, ako si vytvoriť jednoduchý kvíz v tabuľkovom procesore. Naši študenti tretieho ročníka odprezentovali zábavnú formu programovania v jazyku Java, ktoré sa učia ako súčasť ERASMUS projektu OOP4FUN, do ktorého sú zapojené stredné školy a univerzity z Čiech, Nemecka, Srbska a Chorvátska. Na našej škole túto formu programovania vyučujú učitelia z Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline, doc. Ing. Kvaššay M., PhD. a Ing. Rusnák P., PhD.  Žiaci sa tak mohli presvedčiť, že programovanie sa dá učiť aj zábavným spôsobom, keďže témou prezentácie bolo programovanie si vlastnej hry. Vyskúšali si nastaviť niektoré prvky hry, ktoré si následne na pripravenej hre aj vyskúšali. Veríme, že viacerých žiakov 9. ročníka táto prezentácia zaujala a od nasledujúceho školského roku sa stanú súčasťou našej školy.

            Ing. Kvaššay P.

          • Študenti OAPB v Slovenskom národnom divadle

          • Študenti 3.A, 3.C, 2.A a niektorí žiaci 2.C sa zúčastnili dňa 29. 2. 2024 divadelného predstavenia Malé ženy v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Pod vedením p. profesoriek Hamárovej, Bellovej, Jarošovej, Slaziníkovej a Gicovej si žiaci mohli vychutnať atmosféru nášho najznámejšieho divadla a vidieť naživo známe tváre hereckého a televízneho sveta.
            Samotné predstavenie bolo veľmi zábavné, plné napätia, humoru, ale aj smútku. Na javisku ožil slávny román o osudoch štyroch sestier, ktoré vychováva a usmerňuje ich otvorená a chápajúca matka. Diváci sledujú ich detstvo, dospievanie, prvé bolesti i sklamania. Na pódiu sme mohli vidieť osobnosti ako Martin Huba, Božidara Turzonovová, Janka Kovalčíková, Richard Autner, Jana Oľhová a ďalších. Posolstvom hry je, že v neistom a rýchlo sa meniacom svete dobre padne pripomenúť si hodnoty a krásy života, hoci nie je vždy iba idylou. Na konci divadelného predstavenia ocenili diváci hercov mohutným standing ovation. Sme vďační, že sme mali možnosť mať takýto kultúrny zážitok a vidieť aj kúsok slnečnej takmer jarnej Bratislavy.

            Adela Koštialiková a Ema Uríková, žiačky 3.C

          • Pohľad do sveta lyžiarskeho kurzu plného zážitkov

          • Na lyžiarsky som sa veľmi tešila. Trochu som bola sklamaná že nám nevyšlo počasie a lyžovali sme sa preto iba pár dní. Napriek tomu mám veľa zážitkov z izby. Veľmi sa mi páčili aj večerné aktivity. Najmä teda vymýšľanie tancov. Rada by som sa tam ešte vrátila.

            Lyžovanie bolo skvelé, najmä diskotéky na chodbách a stretávanie na izbách. Čas strávený spolu nám upevnil kolektív. Lyžovali sme len párkrát, ale to nevadilo. Pre niektorých to bolo viac behania ako lyžovania. Najlepšia vec na lyžiarskom bola diskotéka. Na lyžiarsky výcvik máme všetci veľmi dobré spomienky, ktoré si budeme dlho pamätať. Užívali sme si aj posledný deň lyžovania naplno a všetky ostatné aktivity. Hudba na chodbe, diskotéky, večery a zábava nás tešili. Lyžiarsky výcvik bol skvelý zážitok, aj keď počasie nám nevyšlo, aj napriek obmedzenému lyžovaniu sme si to užili. S niektorými spolužiakmi sme sa lepšie spoznali. Tento úžasne prežitý lyžiarsky výcvik by sme si chceli znova zopakovať a chceli by sme sa tam ešte raz vrátiť (najlepšie ak bude sneh :). Páni telocvikári ďakujeme Vám  (Kvetka, Martin, 1.D)

            Výlet triedy 1.C na lyžiarsky výcvik na Donovaloch bol úžasný! Naše malé lyžiarske dobrodružstvo začalo s prvými kroky na svahu, kde sme s nadšením objavovali krásy lyžovania. Inštruktori boli skvelí a vytvárali bezpečné prostredie pre náš pokrok. Každý deň sme zdolávali nové výzvy a tešili sa z úspechov. Počas prestávok sme si užívali spoločné chvíle s teplým čajom a smiechom s našimi spolužiakmi. Vo štvrtok sme si dokonale oddýchli na party, kde sme si spoločne užili radostné a nezabudnuteľné okamihy, vytvárajúc tak ešte hlbšie puto medzi nami. Lyžovanie na Donovaloch pre nás znamenalo nielen vzdelávanie v lyžiarskych zručnostiach, ale aj vytváranie skvelých spomienok a priateľstiev, ktoré nám budú dlho zostávať. (Veronika, 1.C)

            Bol to zatiaľ jeden z najkrajších zážitkov na Obchodnej akadémii, ako kolektív sme sa spolu veľmi zblížili, spoznali sme jeden druhého, dokonca aj v inom, než bežnom zmysle. Je pravda, že počasie nám nie vždy prialo, ale vždy sme našli niečo, čo nás zabavilo natoľko, že sme zabudli aj na to hlavné, kvôli čomu sme tam prišli. Vďaka našim učiteľom sa naučili lyžovať aj tí, ktorí nikdy nestáli na lyžiach a samozrejme zdokonalili sa aj tí, ktorí už mali niečo za sebou. Za toto im patrí veľké poďakovanie. Keby mám zhrnúť všetky zážitky, všetky tie okamihy, ktoré sa udiali, myslím si, že by sme tu boli naozaj dlho, ale dúfam, že aspoň takto, aj keď v krátkosti ste sa dozvedeli niečo z nášho lyžiarskeho výcviku. Na toto budeme ešte dlho spomínať... 😊  Ďakujeme (Kajka, 1.A)

          • Za hranicami učebníc: Exkurzia na Burze cenných papierov

          • Dňa 28.02.2024 sme sa s pani profesorkou triednou Ing. Miroslavou Sečíkovou  zúčastnili odbornej ekonomickej exkurzie na Burze cenných papierov v Bratislave. Exkurzia bola zameraná na históriu burzovníctva na Slovensku a súčasný systém obchodovania s cennými papiermi. Celá prezentácia veľmi vhodne nadväzovala na učivo o finančnom trhu. Zároveň sme si zopakovali učivo o cenných papieroch a získali nové poznatky, ktoré nám môžu pomôcť pri maturitnej skúške.
            Petronela, 4.C

          • Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 15.02.2024 sa v Prievidzi uskutočnilo krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu reprezentoval  v kategórii 2C ( pobyt  žiaka v nemecky hovoriacej krajine alebo v inej krajine, v ktorej vyučovacím jazykom je NJ,  trval dlhšie ako dva mesiace), žiak 2. A triedy, Jonas Mayr, ktorému v silnej konkurencii spomedzi 10 súťažiacich uniklo víťazstvo doslova o vlások.

            Jonas sa umiestnil na krásnom 2. mieste a srdečne mu blahoželáme k tomuto krásnemu úspechu.
            Katarína Dudrová

          • Exkurzia triedy 3.C na Fakulte Pedas ŽU v Žiline

          • Dňa 30.01.2024 sa žiaci 3.C pod vedením triedneho p.p. Kvaššaya a p.p. Skladaného zúčastnili na štyroch výberových prednáškach v aule Žilinskej Univerzity v Žiline na tému:  "Všetko, čo neviete o nových trendoch v ekonomike, financiách a marketingu a báli ste sa opýtať..."

            Dozvedeli sme sa veľa informácií: Ako nám umelá inteligencia uľahčuje život (od sci-fi k bežnému životu), Marketing na sociálnych sieťach, Slovenské podniky v zahraničí - výzvy pre najlepších a o úspešných svetových značkách. Prednášky trvali 4 hodiny aj s prestávkami. Nakoniec sme si svoje informácie z prednášok overili v kvíze prostredníctvom aplikácie Kahoot. Kvízu sa zúčastnilo viac ako 300 študentov. Pätnásť najlepších študentov získalo od organizátorov hodnotné ceny.

            Z prednášky sme si odniesli veľa informácií, ktoré využijeme nielen na hodinách ekonomiky, ale aj v súkromnom živote.
            Adela K., Ema U. (3.C)

          • Poisťovníctvo v praxi

          • Poisťovníctvo patrí k dôležitému odvetviu trhovej ekonomiky a dotýka sa každého z nás. Študenti 4.D sa zúčastnili besedy v priestoroch našej školy, ktorá bola zameraná na praktické prepojenie teórie s praxou.

            Využili sme jedinečnú možnosť spolupráce rodičov a našej školy. Veľká vďaka patrí pani Andrei Lengyelovej, ktorá sa dlhé roky venuje poisťovacej činnosti v Komunálnej poisťovni. Najskôr študentom priblížila jednotlivé druhy životného a neživotného poistenia, potom na konkrétnych druhoch poistenia vysvetlila najnovšie poznatky z praxe.

            Študentom sa beseda veľmi páčila, najmä reálne príklady poistenia, na čo si dať pozor pri uzatváraní poistných zmlúv a ako sa majú zachovať pri vzniku poistnej udalosti.
            Ing. Jana Forgácsová

          • Ekonomická olympiáda - školské kolo

          • V dňoch 05. a 07.12.2023 opäť u nás prebehlo školské kolo Ekonomickej olympiády, ktorú organizuje INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Súťaže sa zúčastnilo 10 730 študentov zo stredných škôl.

            Naši študenti si otestovali svoje vedomosti z ekonómie. Môžu vyhrať vecné ceny, stáže, byť prijatí na vybrané vysoké školy za zvýhodnených podmienok, či bez prijímacích skúšok a rozšíriť si svoj životopis o novú skúsenosť.

            Úspešní riešitelia školského kola:

            1. miesto   Martin Bušovský (4. D)
            2. miesto   Radoslav Pecháček (4. D)
            3. miesto   Filip Ďurica (4. D)
            4. až  7. miesto:  Marián Mališ (4. D), Adrián Hudík (4. D), Vanesa Tomanová (3. C),
                                       
              Sabina Laura Batěková (3. C)

            Do krajského kola postupujú študenti: Bušovský, Pecháček, Ďurica, Mališ, Hudík.

            Blahoželáme a budeme držať palce v ďalšom kole!

            Ing. Jana Forgácsová

          • Olympiáda kritického myslenia - školské kolo

          • Našich študentov sa snažíme vzdelávať aj v oblasti kritického myslenia a mediálnej gramotnosti. Snažíme sa im ukázať, ako je dôležité informácie si overovať a hľadať dôveryhodné zdroje. Nenechať sa zvalcovať dezinformáciami a využívať fakty pri svojej argumentácii.

            Po prvýkrát sa na našej škole dňa 12. 12. 2023 uskutočnilo školské kolo Olympiády kritického myslenia. Do súťaže sa zapojilo 33 študentov, ktorí riešili 60-minútový online test.

            Úspešní riešitelia školského kola:

            Kategória 1. a 2. ročník

            1. miesto   Ema Kurucová  2. A
            2. miesto   Karin Šmehylová  1. D
            3. miesto:  Timea Kompaníková  1.C

            Kategória 3. a 4. ročník

            1. miesto   Marián Mališ  4.D
            2. miesto   Adrián Hudík  4. D
            3. miesto:  Viktória Dolinská  3. A

            Do krajského kola postupuje 18 úspešných riešiteľov.
            Blahoželáme a budeme držať palce v ďalšom kole!!!

            Ing. Jana Forgácsová

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 42 432 38 42 (sekretariát) +421 42 432 38 63 (zástupkyne) +421 42 432 22 35 (spojovateľka) 0901 918 482 (riaditeľka školy: PhDr. Katarína Dudrová)
      • Jesenského 259/6 017 44 Považská Bystrica Slovakia
      • 00162086
      • 2020712309
      • E-mail učiteľov: meno.priezvisko@oapb.sk (bez diakritiky)
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje